Egy adat, ami segít elhelyezni, hol tart a magyar fociválogatott

2023. október 15. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva


Az Európa-bajnoki selejtező csoportok kisorsolásánál nyilvánvaló volt, hogy a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú lesz a Szerbia elleni két meccs. A magyar csapatot az első kalapból húzták (ilyen nem volt, amióta bevezették az ilyen típusú sorsolást), a sztárok sorával felálló, vb-résztvevő szerbeket a másodikból. Amikor előzetesen arról kalkuláltunk, hány pontunk lehet, talán csak a legmerészebbek írtak be hatot a szerbek ellen. Szombat este Sallai álomgóljával csikarta ki a 2-1-es sikert a csapat.

Már csak azért is, mert hat pontot az első három kalapból húzott riválissal szemben nem igazán szokott Magyarország szerezni. Marco Rossinak is most sikerült először ez a bravúr, a harmadik selejtező sorozatában. Az előző Eb-selejtezőn nulláztunk a szlovákok ellen, a legutóbbi vb-selejtezőn pont nélkül maradtunk az albánokkal szemben, ami lényegében el is döntötte a továbbjutás sorsát.

Ez adta az ötletet, hogy visszanézzük, mikor volt képes a magyar válogatott arra, hogy kettős győzelemmel zárjon le egy magasan rangsorolt nemzet elleni csoportmeccset. Visszanézve a múltat, volt a magyar futballnak olyan szakasza, amikor Moldova, de még Liechtenstein ellen sem jött össze a dupla győzelem.

Dárdai Pálnak ugyan volt két jó meccse a finnekkel szemben a 2016-os kijutás előtt, amikor két 1-0-val került hat pont az ország neve mellé, de a finnek akkor a negyedik kalapból érkeztek. (A norvégok elleni oda-visszavágós párharcot nem vettük bele, mert azok nem klasszikus csoportmeccsek voltak.)

1985-ig tekertük vissza az időt, amikor az első kalapos Ausztria ellen megszületett két olyan siker, ami azonnal a csoport elejére katapultálta Mezey György csapatát. Az osztrákok az első kalapból sorsolták akkor, a magyarokat a másodikból, a hollandokat a harmadikból. A hazai meccsen a félidei 0-1-ről összejött a fordítás, 3-1-re, kint Kiprich és Détári nagy alakításával 3-0. Ez olyan rég volt, hogy a jelenlegi válogatott keretéből, senki sem élt akkor. A legidősebb játékos is 1990-es születésű: Fiola Attila, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter.

És egyébként ugyanez a sokat emlegetett sorozat volt az, amikor idegenben sikerült a fordítás. A hollandok vezettek, de 2-1-re a mieink győztek. Az a csapat simán szerezte meg az első helyet, de nem tudta veretlenül zárni a sorozatot, ami most elérhető. Litvániában pedig kedd este a kijutás is. Utána novemberben már két tét nélküli meccs jöhet, előbb Szófiában, majd itthon Montenegró ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!