Kiadták a hangfelvételt a példátlan bénázásról, hogy vették el a Liverpool szabályos gólját

2023. október 4. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva



A Liverpool kérésére az angol játékvezetői testület (PGMOL) nyilvánosságra hozta a felvételt, amelyiken a nagy botrányt kiváltó Tottenham–Liverpool hétvégi bajnoki játékvezetője, Simon Hooper és a videó előtt ülő játékvezetők, valamint a pálya melletti negyedik bíró egymással diskurálnak.

A sztori röviden: a már tíz emberrel játszó Liverpool vezetést szerez, Szalah passza után Diaz a kapuba rúgja a labdát. A partjelző lest lát, kiderül, nincs igaza, Hooper viszont nem gólt, hanem szabadrúgást ítél.

Valóban elhangzik a kommunikációban a check completed kifejezés, és ahogy ezt kimondja Darren England, a VAR-bíró, nem teszi hozzá, hogy no offside, no offside. A helyettese pedig el sem mondja, mit vizsgálnak.

A VAR-képzés egyik legfontosabb része, hogy a lehető legegyszerűbben elmondják, mit láttak a videón, vagyis ezúttal azt, hogy nem volt les.

A pályán tartózkodó, a meccs nyomása alatt lévő játékvezető, miután meghallja, hogy elvégezték a felülvizsgálatot, már azonnal engedi is tovább a játékot. De nem középkezdéssel, hanem szabadrúgással.

Amikor észbe kapnak a videó előtt ülők, már a Pool kapusánál, Alisonnál a labda. Peregnek a másodpercek, a pályán érdemleges nem történik, de a VAR ahelyett, hogy erélyesen fellépne, hogy szakítsák meg a játékot, mert gólt kellene ítélni, azt mondja vagy háromszor, nem tehetek semmit. (Az „I can't do anything” mondatra biztosan lecsapnak majd a mémgyártók.) Szabály szerint biztosan így is van, de ez egy precedensértékű, megrázó hiba lett, ezért bele kellett volna állnia a játékmegszakításba, pláne, amikor kiment a labda, és bedobás következett. (Igaz, akkor meg ő nem tartja magát a szabályhoz, vagyis ez messzire vezet.)

Így viszont odalett a Liverpool szabályos gólja, Szoboszlaiék pedig a legvégén, a 96. percben egy öngóllal 2-1-re elveszítették a mérkőzést. A klub közleményt adott ki, amelyben megvizsgálja a lehetőségeket, de valószínűleg ezt a békát le kell nyelnie.

Az mindenesetre nagyon elgondolkodtató, hogy ez volt a 14. alkalom, amikor a PGMOL bocsánatot kért, mert hibáztak. Mivel ezt két szezon alatt hozták össze, nem nehéz következtetni a képzés rendszerszintű hibájára.

Két esetet egyébként érdemes a most látottak fényében felidézni. A Bundesligában 2018-ban volt egy Freiburg–Mainz mérkőzés, amikor a félidőben, már az öltözőből rendelték vissza a csapatokat, mert elhúzódott és csak akkorra fejeződött be egy eset értékelése. Ciki volt az is, de legalább a helyes és megfelelő ítélet született.

A 2006-os vb-döntőben pedig a játékvezető nem láthatta, amikor a francia Zidane lefejeli az olasz Materazzit, de egészen biztosan szóltak a negyedik játékvezetőnek, aki elmondta, hogy a pályán lévő bírónak mit kell tennie. Akkor is helyes ítélet született.

Most hagyták továbbmenni a játékot, nem merték felvállalni az újabb játékmegszakítást, így szombat óta folyamatosan terítéken van ez az eset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!