Az olimpián összeomlott, a torna-vb-n bemutatta a világ legnehezebb ugrását

2023. október 3. – 07:33

Az olimpián összeomlott, a torna-vb-n bemutatta a világ legnehezebb ugrását
Simone Biles a szerenkénti döntő nagy esélyese lett – Fotó: Tom Goyvaerts / AFP

Másolás

Vágólapra másolva



A tokiói olimpián mentális problémái miatt verseny közben visszalépett a világ egyik legjobb tornásza, Simone Biles. A Rióban négy olimpiai aranyat szerző versenyzőnek öt évvel később, 2021-ben a térérzékelésével akadtak gondjai, és a csapatversenyben még ott volt, a szerenkénti döntőkben csak gerendán állt rajthoz, és egy könnyített gyakorlattal lett harmadik.

Biles két évet kihagyott, egészen pontosan 732 napot, ezt valamennyi tudósítás megjegyezte. Egy kisebb augusztusi verseny után a szeptemberi amerikai bajnokságon tért vissza, és ez a kihagyás meg sem látszott a 26 éves tornász mozgásán. Az antwerpeni vb-re már nagy önbizalommal utazott, és a hétfő este véget ért selejtezőben imponálóan versenyzett.

Ugrásban, talajon és gerendán is a legmagasabb pontszámot kapta, természetesen az egyéni összetettben is ő lett az első 58,865-ös teljesítménnyel.

Majdnem két teljes ponttal előzte meg a szintén amerikai Shilese Jonest, ami a pénteki egyéni összetett döntője előtt kifejezetten jó előjel. A harmadik helyen az a brit Gadirova végzett, aki az Eb-n hajszállal múlta felül a rajt előtt megsérülő Kovács Zsófiát. Kovácsot ebben a cikkben méltattuk.

Biles nemcsak az egyéni összetett döntőjét, hanem értelemszerűen a szerenkénti finálékat is nagy önbizalommal várhatja, amelyeket szombaton és vasárnap rendeznek. „Mindenki hisz bennem, nekem is ugyanezt kell tennem” – nyilatkozott a teljesítménye után.

És egy nagy bravúrt így is végrehajtott már, bemutatta a világ legnehezebb ugrását. Ez az ugrás elsősorban a férfi programokból lehet ismert, a neve pedig: Jurcsenko dupla szaltó bicska mozdulattal. A nehézségi foka 6,4-es, a mezőny többi része, például az olimpiai címvédő brazil Andrade csak 5,6-osat vállalt be. Hogy mostanra időzítette, nem lehet véletlen, noha kisebb versenyeken már próbálkozott vele.

Biles a videón jól látható elszökkenése miatt félpontos levonást kapott, 15,266-tal így is toronymagasan nyerte a selejtezőt. Ha még egyszer ugyanígy teljesít a döntőben, nem lehet kérdéses, hogy az övé lesz az első hely. Ezt az elemet egyébként el is nevezik róla.

A magyar női csapat a 15. helyen zárt, miután ahogy említettük, legjobbját elveszítette két héttel a vb előtt. Az Európa-bajnok Kovács Zsófia az egyik edzésen keresztszalag-szakadást szenvedett. A csapat így teljes létszámban nem jutott ki a párizsi olimpiára, ahhoz a 12. helyre kellett volna fellépniük, ami Kováccsal várhatóan össze is jött volna. Két kvótát így is szereztek, ami jó teljesítmény, mert Rióban és Tokióban is csak Kovács képviselte a magyar színeket.

A férfi csapat a huszadik lett, a legjobb magyar, a győri Mészáros Krisztofer jutott ki az olimpiára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!