Másfél év alatt sem kértek bocsánatot attól a fekete tornászlánytól, akit százak előtt aláztak meg

2023. szeptember 25. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

2022 márciusában egy fekete gyerek tornászlány végtelenül megalázó pillanatokat élt át, amikor egy írországi verseny után rajta kívül minden társának érmet akasztottak a nyakába. A család szerint az Ír Tornaszövetség (GI) másfél év alatt sem vizsgálta ki hivatalosan az ügyet, nem kértek bocsánatot tőlük és a rendszerszintű rasszizmus problémáit sem orvosolták.

A napokban újra virálissá váló videón látható, hogy a díjátadó személy ignorálja a fekete kislányt, és sem a fotós, sem az edző nem avatkozik közbe, miközben végig érezhető a tornászlány növekvő kétségbeesése és értetlensége. Mindez több száz fős nézőközönség előtt zajlott.

A család azt állítja, hogy GI tisztviselői elutasították azt, hogy a család és köztük hivatalos mediáció legyen, amivel tisztán személyes vitának minősítették az esetet, nem pedig rendszerszintű problémának. A család nehezményezi, hogy a sportág vezetői nem vállaltak nyilvános nyilatkozatban kötelezettséget az eset kivizsgálására, a színes bőrű sportolók védelmének javítására vagy egy rasszizmus elleni politika kidolgozására.

„Hihetetlen, hogy így bánnak egy kislánnyal. Ez egy rendszerszintű probléma, mert ha GI nem szólal meg, az üzenet az, hogy örül, hogy ez így megy tovább” – nyilatkozta a tornászlány anyja a Guardiannek.

Az ír szövetség néhány nappal ezelőtt azt írta közleményben, hogy az érmet át nem adó tisztviselő tagadta a rasszista indítékot, egyszerű figyelmetlenségről volt szó, és még ott a sportcsarnokban átadott egy érmet a lánynak, majd a családtól is személyesen bocsánatot akart kérni, de nem kapta meg ezt a lehetőséget. Ezzel együtt az írásos bocsánatkérését eljuttatták a lányhoz és családjához. Ezt viszont a család nem vette hivatalos levélnek, szerintük nem a testület nevében íródott, így vasárnap a GI arra jutott, hogy a szövetség is elnézést kér levélben, amelyet hétfőn aztán közzé is tettek.

A lány anyja szerint a levél túl későn érkezett, és nem foglalkozott a legfontosabb aggályokkal: „Ez után a szörnyű incidens után ki ne gondolná, hogy bocsánatot kellene kérniük? Csak ma este küldtek nekem egy levelet. Ez jóval több mint egy évbe telt, miközben emberek milliói undorodtak az incidens miatt világszerte. Számomra haszontalan, mert nem foglalkoznak a rasszizmus és a biztonság kérdésével. Szívesen hallanám tőlük, ha olyan dolgokat mondanának, hogy »a következő fekete gyerek, aki a tornázni jön, biztonságban lesz«. Semmi ilyesmiről nincs szó.”

A lány anyja szerint a nyilatkozat közzététele után még inkább céltáblái lehetnek egy rasszista támadásnak.

Az eset már 2022 nagy márciusában nagy port vert fel, az amerikai olimpiai bajnok Simone Biles például egy személyes videóüzenetet küldött az ír tornászlánynak, hogy biztosítsa őt támogatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!