Birkózó-vb: Losonczi Dávid őrült meccsen ezüstérmes

2023. szeptember 24. – 20:07

Birkózó-vb: Losonczi Dávid őrült meccsen ezüstérmes
Losonczi Dávid a bolgár Szemen Novikov elleni szombati elődöntő után – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Losonczi Dávid ezüstérmet szerzett a belgrádi birkózó-világbajnokságon a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában.

Az ESMTK 23 éves sportolója parádés formában érkezett a versenyre. Szombat délelőtt előbb a kirgiz Azat Szaldinovot, majd az azeri Islam Abbaszovot győzte le technikai tussal, a nyolc között pedig a fehérorosz Kiril Maszkevicset 6-1-re verte. Az elődöntőben a bolgár Szemen Novikovval került szembe, aki gyakorlatilag korábbi riválisainál is kevesebb ellenállásra volt képes, és már az első három percben megadásra késztette. 30 pontot csinált eddig, miközben rajta csak egyet tudtak az ellenfelek.

Losonczi ellenfele az első helyen kiemelt török Ali Cengiz volt a döntőben, vehemensen egymásnak estek, Losonczi ment előre, ellenfelét leküldték, ami egy pontot jelentett a magyarnak. Akciót azonban nem tudott végre hajtani, ezért állásba rendelték őket. Losonczi ment előre, és amikor úgy látszott, ki tudja tolni a körből a riválisát, a dörzsölt török váratlanul megkontrázta (négy pontot ért a dobása), és mivel a magyar még szabálytalankodott is, 6-1-es hátrányba került.

A második három percben Losonczit küldték le, és Cengiz kapott egy pontot, a helyzet reménytelennek látszott. Losonczi azonban a térdelő helyzetből remelk érzékkel visszatámadott, és tusveszélyes helyzetbe kényszerítette ellenfelét. Két vállra azonban nem tudta fektetni, talán egy másodperc hiányzott hozzá. Pontokat így is kapott az akciójáért, ezzel 7-7-re egyenlített. Losonczi ment tovább a győzelemért, de pontot már nem tudott csinálni. Sőt, ellenfele kapott egyet, mert a magyar stáb reklamációját (itt is van challenge) elutasították – jogosan. Mivel a döntetlen is a töröknek kedvezett a nagyobb értékű akciója miatt, ennek nem volt végeredményt befolyásoló jelentősége.

„Felfoghatatlan számomra, hogy egy vb-döntőben betusolnak valakit és nem ütik le a tust. Egyszerűen nem tudom, nem értem”

– háborgott Módos Péter szövetségi kapitány közvetlenül a döntő után az MTI jelentése szerint. – „Az első menetben volt egy kihagyása Dávidnak, szerencsére azonban vissza tudott jönni a meccsbe, aztán nem ütötték le a tust.”

Losonczi úgy jutott ki a világbajnokságra, hogy az idei Európa-bajnok Takács Istvánt fosztotta meg a vb-részvételtől. (Takács az Eb-döntőben legyőzte Cengizt.) Mivel az olimpiai kvóta nem névre szóló, köztük még várhatóan lesz egy hazai válogató a párizsi olimpiáért.

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában (ez nem olimpiai súlycsoport) szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton.

Kedden Muszukajev Iszmail 1979 óta várt aranyérmet szerzett a szabad fogásúak közt, a 65 kilóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!