1979 óta várt magyar vb-arany, Muszukajev Iszmail nyerte birkózásban

2023. szeptember 19. – 19:56

1979 óta várt magyar vb-arany, Muszukajev Iszmail nyerte birkózásban
Muszukajev Iszmail győzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabad fogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar szabad fogású birkózók 1979-ben nyerték egyetlen világbajnoki aranyérmüket. Kovács István bravúrját a honosított Muszukajev Iszmail ismételte meg.


A 2022-es Európa-bajnoki aranyérme után a belgrádi világbajnokságon is aranyérmes lett Muszukajev Iszmail. A 65 kilós szabad fogású birkózó Oroszországban született, de 2019 óta magyar színekben versenyez, így jutott ki a tokiói olimpiára, ahol az ötödik helyen végzett. A fináléig legyőzte az olimpiai bajnok japánt, egy bivalyerős oroszt, majd az elődöntőben az iráni Amuzadot az utolsó pillanatban verte. Akkor sírva fakadt, elnézést kért, nem tudott nyilatkozni, előtörtek belőle az érzelmek.

A döntőben a Puerto Ricó-i Rivera volt az ellenfele, aki megszorítani sem tudta a bomba formában lévő magyart, aki mögé kerüléssel szerzett két pontot az első percben, majd a másodikban kitolta az ellenfelét, így 3-0-ra vezetett, ennek a tudatában ment pihenőre.

A második három percben sem hagyott minimális esélyt sem. Csinált egy négypontos akciót, így már 7-0-ra vezetett. Másfél perccel a vége előtt pedig egy újabb négy pontos akcióval megszerezte a győzelmet, mert a 11-0-s előny egyben technikai tust jelentett.

„Köszönöm Magyarországnak, hogy befogadtak, hogy lehetőséget adtak. Nagyon boldog vagyok. A hétfői versenynap után fájt itt-ott, de erre nem gondol az ember egy döntő előtt. Gyerekkorom óta olimpiai bajnok szeretnék lenni, ez nem változott”

– értékelt az M4 mikrofonja előtt.

Muszukajev a sikerével olimpiai kvótát is szerzett, így biztosította a helyét a párizsi játékokon.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány azt mondta, hogy Muszukajev győzelme a fiatalokra is nagy hatással lehet, hogy még keményebben edzenek és készüljenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!