A birkózó-vb-n megszületett minden idők egyik legnagyobb meglepetésgyőzelme

2023. szeptember 19. – 12:47

A birkózó-vb-n megszületett minden idők egyik legnagyobb meglepetésgyőzelme
Talajt vesztett a kékben vitézkedő Szadulajev Fotó: Filip Stevanovic / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ahmed Tazhudinov az Oroszország egyik kaukázusi tagköztársaságában, Dagesztánban született. A világ egyik legjobb küzdősport-tehetséggondozóinak számító kaukázusi tagköztársaságokból – a UFC olyan bajnokai, mint Habib Nurmagomedov és Iszlám Mahacsev is dagesztániak – származó kiválóságok nem csak Oroszország hírnevét öregbítik a világversenyeken, a másod-harmadvonalból tucatnyi ország igazol a „nemzeti” válogatottakba (Muszukajev Iszmail például Csecsenföldről a magyar csapatba)

A még csak 20 éves Tazhudinov a birkózó-nagyhatalomnak nem nevezhető Bahreinben kötött ki, az Öböl-monarchia színeiben azután a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői napján a 97 kilós súlycsoportban néhány órán belül két olimpiai bajnok legendát is elintézett. A selejtező meccsei után a negyeddöntőben három fantasztikus kontradobással 11-0-ra legázolta a 2016-os olimpiai bajnokot, az amerikai Kyle Snydert, majd pedig az elődöntőben megverte korunk legdominánsabb bajnokát, a dagesztáni-orosz Abdulrasid Szadulajevet. Szadulajev a meccsen nem tudta kifejteni a rá jellemző lehengerlő offenzívát (az ő esetében abszolút indokolt a „Tank” becenév), és egy perccel a vége előtt, 9-2-es hátránynál feladta a meccset, elmondása szerint az egyik fogáskísérleténél beverte fejét ellenfele csípőjébe.

Tazhudinov a döntőben az azeri színekben induló Magomedkan Magomedovval találkozik majd, de neve akkor is bekerül a sporttörténelembe, ha csak ezüstöt szerez. Szadulajev ugyanis minden idők egyik legjobb szabadfogású birkózója, 2014 óta összesen egyszer szenvedett vereséget (a később többször is legyőzött Snydertől a 2017-es vébén), és 27 éves korára már ötszörös világ- és kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Legyőzése túlzás nélkül akkora meglepetésnek számít, mint amikor Buster Douglas 1990-ben kiütötte Mike Tysont.

(via Flowrestling)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!