Doppingvétségek miatt három évre eltiltották a korábbi világelső román teniszezőt

2023. szeptember 12. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Simona Halep kétszeres Grand Slam-tornagyőztes román teniszezőt 2026 októberéig eltiltották két különböző doppingvétség miatt – írta az MTI.

A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) kedden jelentette be döntését. A 31 éves Halep versenyzési engedélyét tavaly októberben ideiglenesen felfüggesztették, mert a US Openen levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustat jelenlétét. A roxadustat fokozza az eritropoetin endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Simona Halep a torontói National Bank Open döntőjében 2022. augusztus 14-én – Fotó: Vaughn Ridley / 2022 Getty Images / AFP
Simona Halep a torontói National Bank Open döntőjében 2022. augusztus 14-én – Fotó: Vaughn Ridley / 2022 Getty Images / AFP

Halep határozottan tagadta, hogy tudatosan használt tiltott szert, és azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. Az ITIA illetékesei egyrészt elfogadták a játékos érvelését, másrészt viszont megállapították, hogy az általa elismert mennyiség nem eredményezhette volna a pozitív mintákban talált magas koncentrációt.

A másik doppingvétséget a korábbi világranglista-vezető biológiai útlevelének szabálytalansága okozta.

Halep 2018-ban Roland Garrost, 2019-ben pedig Wimbledont nyert. 2017 októbere és 20219 januárja között összesen 64 hétig vezette a WTA-világranglistát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!