Száz év legnagyobb német focikrízise: sürgősen kapitány kell a válogatottnak

2023. szeptember 11. – 13:56

Száz év legnagyobb német focikrízise: sürgősen kapitány kell a válogatottnak
A menesztett Hansi Flick (balra), mellette az a Rudi Völler, aki megköszönte a munkáját, egyúttal ideiglenesen ő is veszi át a csapat vezetését – Fotó: Ralf Ibing / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A német fociválogatott szövetségi kapitányi posztját 1926 óta 11 szakember töltötte be eddig, az állandóság jól jelzi, hogy általában megfontolt döntést hoztak, és hagyták dolgozni az edzőket. Vasárnap fordult elő először, hogy valakit kirúgjanak. Hansi Flick utódjának kiválasztása nem is lesz olyan könnyű.

Szombat este kilátástalan játékkal, 4–1-re kikapott Németország Japántól Wolfsburgban. Ez a kudarc a szövetségi kapitány, Hansi Flick állásába került. Flick vezetése alatt a csapat már a novemberi vb-n is kikapott Japántól, de akkor lényegesen jobban játszottak, egy kisebb rövidzárlat miatt szenvedtek 2–1-es vereséget rögtön az első csoportmeccsen, amiről később kiderült, hogy a továbbjutásukba került.

Most azonban a japánok többet lőttek kapura, bár kevesebbet volt náluk a labda. A vb-n is hibázó és most önmagát alulmúló Nico Schlotterbecknek megváltás volt, hogy lecserélték. A szakértők megegyeztek abban, hogy kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott a Dortmund védője, amiben a kapitány is nyakig benne van. Ha előrébb húzódott, a mögötte lévő területet játszották meg, ha visszalépett, akkor rávezették a labdákat a gyors és technikás japánok.

A német fociválogatott egyébként folyamatosan veszítette el a szurkolói támogatását, és valahol sorsszerű, hogy míg a kosárlabda éppen vasárnap ért a csúcsra és lett világbajnok az Egyesült Államok és Szerbia legyőzésével, addig a fociban ritkán tapasztalható krízis lett.

Sikeredzőből kirúgott kapitány

Flick a Bayernnel mindent megnyert, 2020-ban például Bajnokok Ligája-győztes lett. 2021-ben vette át a válogatott irányítását, és mind a hét vb-selejtezőjüket megnyerték. Utána jött a váratlan törés, és már tavaly szeptemberben testközelből tapasztalhattuk, hogy a mezőnyben még eljátszogat a csapata, a kapu előtt azonban nincs meg a szükséges átütő erő: a magyar válogatott Szalai Ádám sarkazásával győzni tudott Lipcsében.

A német kommentárokban visszatérő motívum, hogy az elválás gyors volt, de túl későn történt, felesleges volt várni ezzel szűk egy évet. Júniusban Varsóban kaptak ki, majd három nap múlva hazai pályán Kolumbiától, és egyik meccsen sem tudtak gólt lőni. Idén ugyan megverték Perut, de az azt követő öt meccsből egy döntetlen (3–3) volt a mérleg, azt az ukránokkal szemben játszották.

Mivel Németország a következő, 2024-es Európa-bajnokság rendezője, így selejtezőt nem kell játszania, de ez az hat meccs az elvesztegetett idő szimbóluma lett, mert Flick akárhogy is próbálkozott, nem tudott visszatalálni a helyes útra. A kapitány a vasárnapi edzést még megtarthatta, de már nem szállhatott fel a csapat továbbinduló buszára, ami Wolfsburgból Dortmundba ment. A váltást percek alatt lerendezték, noha ő maga szombat este még a gyászos hangulat ellenére is úgy vélekedett, hogy ő a megfelelő ember a válogatott vezetésére.

Mivel kedd este már a vb-döntős franciákkal szemben kellene bizonyítania a csapatnak, egy átmeneti stáb dolga lesz a teljes szétesés megakadályozása. A kispadra a sportigazgató, Rudi Völler ül majd, két segítője Hannes Wolf és Sandro Wagner lesz. Völler 2002-ben egy viszonylag gyenge állományból ütőképes csapatot faragott, és bejutott velük a vb-döntőbe. Wolf dolgozott Hamburgban, a Genknél, korosztályos német válogatottaknál, kevés sikerrel. Wagner 35 éves, nyolcszor játszott a válogatottban, edzői pályáját az Unterhachingnál kezdte.

A legkézenfekvőbb jelöltek foglaltak

A keddi meccsen túl Völler dolga lesz az is, hogy megtalálja az utódot. Sok jó német szakember van, de az utóbbi évek legsikeresebb, Bajnokok Ligája-győztes edzői egytől-egyig foglaltak. A sor Jürgen Klopp-pal kezdődik, akinél a korábbi világbajnok, ma tévés szakkommentátor Lothar Matthäus szerint nincs alkalmasabb szakember, ráadásul szeretne is kapitány lenni, de most nem aktuális, mert a szerződése a Liverpoolhoz köti 2026 nyaráig.

„Képes arra, hogy nemcsak egy csapatot, hanem egy nemzetet felélesszen”

írta róla a Kicker.

Ugyancsak BL-győztes Thomas Tuchel, de ő most a Bayern edzője, nem jöhet szóba. A télen viszont szabad volt, és ha előbb, bátrabban lép a szövetség, akár ki is kerülhette volna ezt a jelenlegi helyzetet, de kivártak.

A Bayern München edzője, Julian Nagelsmann a Leverkusen elleni meccsen 2023. március 19-én – Fotó: Marius Becker / dpa / AFP
A Bayern München edzője, Julian Nagelsmann a Leverkusen elleni meccsen 2023. március 19-én – Fotó: Marius Becker / dpa / AFP

Julian Nagelsmanntól áprilisban köszöntek el a bajorok – az ő helyére érkezett Tuchel –, de a klub kötelekében maradt, és neki is még évekig tart a megállapodása. A 36 éves edző így is a legfőbb favorit, csak az a kérdés, hogy a kivásárlására kíván-e áldozni a szövetség, aminek a hírek szerint erre most nincs pénze. Nagelsmann lehetne a legfiatalabb kapitány, 2006-ban Jürgen Klinsmann 39 évesen kapta meg a posztot.

Roger Schmidtről is írtak a német újságok, akit Völler jól ismer Leverkusenből, együtt vitték a klubot éveken át, de a nyáron 2026-ig meghosszabbította a szerződését a portugál Benficával. Schmidt topedzővé vált az elmúlt években, de 30 millió euróba kerülne a kivásárlása.

Az 56 éves Matthias Sammer sokrétű tudással rendelkező szakember, aki volt bajnok a Dortmunddal 2002-ben, a német futballreformban döntő szerepet játszott 2006 táján, aminek az eredménye lett a 2014-es világbajnoki trófea. Sammer pillanatnyilag a Dortmund tanácsadója. Nagy kérdés, akar-e kapitányi pozícióban dolgozni. A legnagyobb német lap, a Bild internetes szavazása alapján 37 százalék szívesen látná kapitányként, igaz, Nagelsmann is 30 százalékon áll.

Eddig a kapitányi posztot csak német töltötte be a közel száz évben, nem valószínű, hogy ezt az opciót meghúznák. Ha mégis, akkor két további név is adná magát.

Érdekes jelölt lehet a holland Louis van Gaal, aki a hazájával vb-bronzig jutott 2014-ben, de a legutóbbi vb-n is a nyolcban esett ki a csapatával, a hollandok a későbbi győztes Argentínával szemben maradtak alul a tizenegyespárbajban. A 72 éves edző világossá tette, hogy klubmunka már nem érdekli, de ha érkezik olyan ajánlat egy ígéretes országból, azt hajlandó lenne mérlegre tenni. Németországé ilyen lehet, hiszen tele vannak jó játékossal, de azt, hogy milyen szisztémában játsszanak hatékonyan, nem sikerült eddig kitalálni. Az osztrák Oliver Glasner neve is szóba került már, aki a Frankfurtnál nagyszerű munkát végzett, 2022-ben megnyerte a csapatával az Európa-ligát, és jelenleg nincs klubja.

A szövetségnek mindenesetre nincs sok ideje megtalálni a megfelelő jelöltet, hogy a befutónak legyen ideje felrázni a csapatot, és a jövő évi Európa-bajnokságnak házigazdaként már egy ütőképes német válogatott vághasson neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!