Története során először Németország nyerte a kosárlabda-világbajnokságot

2023. szeptember 10. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Németország először nyerte meg a férfi kosárlabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi, manilai döntőben 83-77-re legyőzte Szerbiát – írta az MTI.

A 2002-ben vb-bronzérmes németek az idei torna egyedüli veretlen csapataként készültek első világbajnoki döntőjükre, és távol-keleti menetelésük során Ausztrália, Szlovénia és az Egyesült Államok sem tudta megállítani őket.

Szerbia valamivel komolyabb múlttal büszkélkedhetett, mivel még Jugoszláviaként háromszor, Szerbia és Montenegróként pedig kétszer nyert vébét. Utóbbi alkalommal, 2002-ben az a Svetislav Pešić ült a kispadon, aki jelenleg is irányítja a csapatot, a 74 éves edzőlegenda egyébként Barcelonában Hanga Ádám trénere is volt. Szerbia néven a gárda egy vb-ezüstérmet szerzett 2014-ben.

A manilai nyitónegyedben javarészt a balkániak diktálták a tempót, de nem tudtak elszakadni a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes németektől, a nagyszünetben 47-47 volt az állás. Német oldalon a tíz éve az NBA-ben edződő Dennis Schröder és a 2021 óta az Orlando Magicet erősítő Franz Wagner 14-14 pontnál tartott, míg a szerbeknél Bogdan Bogdanović (Atlanta Hawks) 15-tel vitte a prímet.

Térfélcsere után váratlanul elbizonytalanodtak a szerbek, 8 és fél perc alatt csupán 6 pontot hoztak össze, a kanadai-finn Gordon Herbert együttese ezalatt 12 ponttal meglépett. A 69-57-ről induló zárószakaszban a Pesić-gárda másfél perccel a vége előtt, Aleksa Avramović révén 3 pontra faragta hátrányát, de ennél közelebb már nem tudott férkőzni.

A veretlenül diadalmaskodó németek történetük legnagyobb sikerét érték el első vb-aranyukkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!