Döntetlen a csehek ellen, Sallai góljára jött válasz egy hiba után

2023. szeptember 10. – 19:54

Döntetlen a csehek ellen, Sallai góljára jött válasz egy hiba után
Sallai Roland remek gólt lőtt, de most győzelmet nem ünnepelhetett – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország veszélyesebben játszott a cseheknél, de be kellett érnie az 1-1-es döntetlennel a vasárnap esti barátságos meccsen.

A magyar fociválogatott a csütörtöki, 2-1-es belgrádi győzelem után nem az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában játszott, hanem barátságos meccsen fogadta a szintén szabadnapos Csehországot. Mivel a csehek Albániával szemben csak 1-1-ig jutottak hazai pályán, nem a legjobb hangulatban érkeztek. Legértékesebb játékosuk, a Leverkusent erősítő Patrick Schick pedig sérülés miatt nem volt a keretben. A másik leverkuseni, Hložek igen, valamint a West Ham középpályása, Souček is ott volt a pályán, ahogy a Puskás Akadémia hátvédje, Stronati is.

Ahogy a legértékesebb magyar, Szoboszlai Dominik is élvezte a kapitány bizalmát, Marco Rossi már egy nappal a találkozó előtt arról beszélt, hogy mindenki a Liverpool klasszisára kíváncsi, és nem lát okot, amiért pihentetni kellene őt. A szerbek elleni kezdőcsapaton mindössze egy helyen változtatott a szakember, Nagy Ádám kimaradt, helyét Kalmár Zsolt foglalta el a középpályán.

A negyedik percben hördült fel először a Puskás Aréna, akkor Kerkez Milos (a nyáron a Bournemouth játékosa lett) gyönyörű csellel csapta be a vonal mellett Masopustot.

A tizenegyedik percben maradt ki az első nagy magyar helyzet, akkor Szoboszlai indított el egy támadást, Varga passza után Sallai közeli, erős lövését ütötte ki a cseh kapus, Staněk. A 24. percben Stylest akadályozták a védők, a jogos szabadrúgást Szoboszlai végezte el, de 26 méterről fölé lőtt. A 37. percben élénkült meg ismét a játék, az előrehúzódó Szalai Attila szúrta rá ballal, 25 méterről, a cseh kapus bravúrral ütötte szögletre a labdát. Szoboszlai a szögletből nem az ötösre csavarta a labdát, hanem visszarakta Kalmárnak, aki nem találta el a legjobban a tizenhatoson vonalánál, de így is a kapu felé tartott a labda, Sallai még belecsúsztatott, de mellé ment. A 43. percben ismét a Freiburgban játszó Sallai került helyzetbe, a tizenhatos sarkáról vette célba a kaput elkerülte a labdája a felső sarkot.

Szoboszlai sokat küzdött, aprították is a csehek, a lövései nem sikerültek jól – Fotó: Hegedüs Róbert / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Szoboszlai sokat küzdött, aprították is a csehek, a lövései nem sikerültek jól – Fotó: Hegedüs Róbert / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A cseheknek is voltak kisebb lehetőségeik, de ezeknél Dibusz Dénes rendre a helyén volt. Amikor a kapus rosszul passzolta ki a labdát, akkor pedig a védők a helyükön voltak, és tisztáztak.

A gól receptje: Kerkez beadása, Sallai lövése

Az 52. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott. Kerkez lódult meg a bal oldalon – a bedobása után gyönyörűen kapta vissza a labdát Varga Barnabástól –, a középre adására az addig is sokat mozgó és veszélyesen játszó Sallai robbant be, és ballal, állítgatás nélkül lőtt 10 méterről, Staněk kapus csak beleért a labdába, kiütni már nem tudta. Gyors támadás volt, mintaszerű befejezéssel, Sallai ott folytatta, ahol a litvánok ellen júniusban abbahagyta. Ez volt a tizenegyedik találata címeres mezben.

Az utolsó fél órára Rossi lecserélte Willi Orbánt, így Lang Ádám ment be a védelem közepére, a jobb szélre pedig Fiola Attila állt. Nem sokkal a Lipcse védőjének kiválása után, a 63. percben egy céltalanul előrevágott labda után Lang párharcot veszített Cyhtillel szemben, aki elfejelte a labdát az elhamarkodottan kimozduló Dibusz mellett, az érkező Jurecka pedig az üres kapuba gurított, Szalai Attila már nem tudott közbelépni.

Nem sokkal később ismét kisebb zavar támadt a magyar védelemben, akkor Lang szögletre mentett, ami pontatlan és így veszélytelen volt.

A 78. percben Szoboszlai gyorsított fel, és amikor a kaputól 18 méterre a legjobb lövőhelyzetet kereste, megrúgták. A szabadrúgást ő végezte el, az egész aréna talpon volt, de ez a lövése sem találta el a kaput. Érződött rajta, hogy nagyon akar, emlékezetessé szeretné tenni az első olyan meccsét, amikor már Liverpoolból érkezett haza, de ez most nem jött össze.

A 82. percben Kerkez bombázott 23 méterről, a labda az oldalhálót érintve hagyta el a játékteret. A csehek a hajrában kifejezetten agresszíven játszottak, olykor érthetetlenül is faragták a magyar játékosokat. A játékvezető nem fukarkodott a sárgákkal, az utolsó negyedórában hármat is kiosztott a cseheknek. Maradt az 1-1, ebben a meccsben most ennyi volt. Rossi ezúttal is újoncot avatott, a Kecskemét játékosa, Horváth Krisztofer játszhatott.

A folytatás október 14-én a szerbek ellen hazai pályán, majd három napra rá Litvániában. Ha azt a két selejtezőt sikerülne hozni, akkor két fordulóval a selejtezők vége előtt meg is van a kijutás. De ne szaladjunk annyira előre.

A mieink csoportjában Montenegró az utolsó pillanatokban szerzett góllal 2-1-re legyőzte a tizenegyest rontó és fél órát emberelőnyben játszó bolgárokat, így most a következő a sorrend:

1. Magyarország 10 pont/4 meccs, 2. Montenegró 8 pont/5 meccs, 3. Szerbia 7/4, 4. Litvánia 2 pont, 5. Bulgária 2.

Magyarország–Csehország 1-1 (0-0)
Puskás Aréna, 55 ezer néző, v.: Igor Pajač (horvát)
gólszerzők: Sallai (52.), illetve Jurečka (63.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán (Fiola, 60.), Szalai A. – Nego (Kata, 85.), Kalmár (Nagy a szünetben), Styles (Horváth K., 72.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 85.), Szoboszlai – Varga
Csehország: Staněk – Zima, Brabec (Holeš, 58.), Stronati – Masopust (Provod, 58.), Souček, M. Sadílek (L. Sadílek, 83.), Zelený – Jurečka (Černý, 72.), Chytil (Lingr, 72.), Hložek (Kuchta, 83.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!