Kirúgták a spanyol női válogatott edzőjét

2023. szeptember 5. – 17:07

frissítve

Kirúgták a spanyol női válogatott edzőjét
Jorge Vilda az idei női focivébén – Fotó: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) hétfőn kirúgta Jorge Vildát, a világbajnok női válogatott edzőjét, írja a Reuters.

Augusztus 20. óta a spanyol közélet egyik legnagyobb figyelmet kapó témája lett az, hogy az RFEF akkori elnöke, Luis Rubiales a világbajnokság megnyerése után szájon csókolta Jenifer Hermosót, a csapat egyik játékosát. Rubiales gesztusa hosszú vitát robbantott ki a spanyol társadalom szexizmusáról. Az ügyről itt írtunk hosszabban.

Vilda eredetileg nem szólalt fel a csók ellen, Rubiales pedig a női futball egyik legjobb edzőjének nevezte, a világbajnoki cím megszerzése után pedig egy 500 ezer eurós éves fizetéssel járó, négyéves szerződést ajánlott fel neki.

Az edző egy nappal később már kiadott egy közleményt, amiben kritizálta Rubialest, de nem szólította fel, hogy távozzon.

Vilda már komoly bírálatokat kapott a csapattól a Rubiales-ügy előtt is. 2022-ben tizenöt játékos felszólalt az edzői módszerei miatt, és a férfi válogatotthoz hasonló körülményeket követelt. A követelmények egy részét teljesítette a vezetés, de három játékoson kívül a többiek már nem játszhattak a csapatban.

Az RFEF kedden kiadott egy közleményt, amiben bocsánatot kérnek azért a „mérhetetlen kárért”, ami a csók után történt. Hangsúlyozták, hogy Rubiales viselkedése nem jellemző az egész szövetségre, és változásokat ígértek.

Rubialest múlt héten kilencven napra mentette fel a FIFA, miután nem volt hajlandó lemondani a pozíciójáról. A szövetség elnöke szerint a csók óta követett el hibákat, de abban a pillanatban nem volt szó sem agresszióról, sem kényelmetlenségről.

(Sky, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!