Már népszerűbb, mint Usain Bolt, pedig csak most lett először világbajnok az indiai gerelyes

2023. augusztus 27. – 21:57

Már népszerűbb, mint Usain Bolt, pedig csak most lett először világbajnok az indiai gerelyes
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

India történetének első atlétikai világbajnoka lett a gerelyhajító Neeraj Chopra, aki már eddig is nagy sztárnak számított, hiszen egy kontinensnyi ország szorít érte.

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a világ legjobban látható atlétája, azaz a médiában legtöbbet forgó név az indiai Neeraj Chopráé. A sztársprinter Usain Bolt hiába vonult már vissza 2017-ben, egészen tavalyig ő vezette ezt a népszerűségi listát. Chopra a tokiói olimpián kezdett veszedelmesen népszerű lenni, miután megnyerte a gerelyhajítást, a tavalyi világbajnoki ezüstérmével pedig bebetonozta státuszát. Ehhez persze indiai volta is kell, eleve egy 1,4 milliárdos országból jön, de ehhez még szurkolóként, érdeklődőként hozzájönnek az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban az európai és afrikai kontinensen jelen lévő diaszpórák lakosai is. Bármit is csinál, arra több száz millióan kíváncsiak, még ha nem is tartozik a fősodorba.

Neeraj Chopra a tavalyi ezüstérem után világbajnoki címet szerzett Budapesten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Neeraj Chopra a tavalyi ezüstérem után világbajnoki címet szerzett Budapesten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az atlétika persze csak profitál Chopra feltűnésével, hatalmas piacként tekint Indiára is. Méretéhez képes India eddig nem volt túl eredményes a sportban, de atlétikában is beleerősítettek az utóbbi években. Budapesten távolugrásban is volt döntősük, és a 4x400 méteres férfi váltójuk is bejutott a nyolc közé. A nemzeti számuk viszont úgy tűnik, hogy a gerelyhajítás lesz. A mostani 12-es döntőbe Choprán kívül még két gerelyhajítójuk jutott be. Nem véletlen, hogy a stadion előtt mindenhol turbános, kifent bajszú indiai szurkolókba lehetett botlani.

Chopra a selejtezőt lazán letudta két nappal ezelőtt, egyetlen dobás is elég volt neki, hogy megdobja a szintet. A döntőben az első kísérletét még elszúrta, második dobása már 88,17 méterig szállt, amivel az első helyre is állt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A harmadik sorozatban a pakisztáni Arshad Nadím közelített meg, 87,82-ig hajította el a gerelyt, amivel a második helyre jött fel. A következő dobása is jól sikerült, de egy méterrel elmaradt Choprától. Az indiai következő három kísérlete sem volt rossz, javítani azonban nem tudott. A harmadik helyről eközben a cseh Jakub Vadlejch ledobta a német Julian Webert.

Az utolsó körben már egyikük sem tudott javítani maradt ez a dobogó, India gerelyhajító erejét pedig jól jelzi, hogy az ötödik és a hatodik helyet is megszerezték dobói, Kishore Jena és D.P Manu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!