Túl nagy volt a lendület, a feje tetejére állt egy gerelyhajító dobás közben

2023. augusztus 25. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti atlétikai világbajnokságon péntek délelőtt tartották a gerelyhajítás selejtezőjét, amelyben a portugál Leandro Ramos a számra egyáltalán nem jellemző akrobatikus mozdulatot is előhúzott, valószínűleg kényszerből.

Ramos tavaly már 85 méter közelében is dobott, de a vb-n sem ennek, sem az automatikusan döntőt érő 83 méternek a közelébe sem jutott. Első kísérlete 66 méteres volt, a másodikra aztán javított nyolc métert, és nem is akármilyen mozdulattal.

Több gerelyhajító stílusa olyan, hogy a dobóvonal előtt dob egy hasast, a portugál viszont még akrobatikusabbá tette a befejezést. Miután eldobta a gerelyt, a lendületét egy remek kézen átfordulással fékezte le. Ramosnak a vb-n ez a 74,03 méter lett a legjobb dobása, de ezzel is csak 11. volt a csoportjában, nagyon távol volt a döntőtől.

A döntőbe jutás nem sikerült Herczeg Györgynek sem, a vb előtt övé volt a 9. legnagyobb dobás, egy hónappal ezelőtt 84,98 méterrel országos csúcsot állított fel. A 19 éves atlétának most 76,18 volt a legnagyobb dobása, amivel a csoportjában a 13., összesítésben a 23. lett, nem jutott a döntőbe.

„Hetvenkilenc-nyolcvan métert szerettem volna hajítani, ez volt számomra a cél. Szép lassan tudtam fejlődni, az első sorozatban 72 métert dobtam, utána 76-ot. Az utolsó kísérletre kicsit meginogtam, elvesztettem a stabilitásomat, nem éreztem olyan dinamikusnak és magabiztosnak a lábamat. Sajnos nem is sikerült az utolsó sorozat. Kicsit szomorú vagyok emiatt, de ahogy itt végigmentem, sokan jöttek oda hozzám, sok kisfiúval és kislánnyal fotózkodtam, elképesztő élmény volt ez számomra, ez valamelyest kárpótolt” – mondta a selejtező után Herczeg.

Herczeg Györgynek nem sikerült bejutnia a gerelyhajítás döntőjébe – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Herczeg Györgynek nem sikerült bejutnia a gerelyhajítás döntőjébe – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Tavaly még úgy tervezték, hogy az U20-as Európa-bajnokság lesz számára a fő verseny – ezt meg is nyerte – , de ahogy egyre jobb eredményeket ért el, felvetődött, hogy indulhatna a világbajnokságon is.

Az előzetesen kijelölt 83 méteres selejtezőszint a legtöbb dobónak elérhetetlen volt, az olimpiai bajnok címvédő, Neeraj Chopra volt az egyik kivétel, ő elsőre hatalmasat dobott, 88,77-tel sokkolta a többieket az indiai gerelyes. A pakisztáni Arshad Nadím dobásról dobásra javult, utolsó kísérletére érte el 86,79-et, míg a harmadik automatikusan továbbjutó a cseh Jakub Valdlejch volt 83,50-nel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!