Országos csúcsot repesztett a női 4x100 méteres váltó az atlétikai vb-n

2023. augusztus 25. – 21:31

Országos csúcsot repesztett a női 4x100 méteres váltó az atlétikai vb-n
Kerekes Gréta váltja Csóti Jusztinát a 4x100 méteres váltóban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Új országos rekordot állított fel 4x100 méteres váltóban a magyar női csapat az atlétikai világbajnokságon, de ezzel sem sikerült bejutnia a döntőbe, és a férfi váltónak sem sikerült továbblépnie.

Először a férfi váltókat rendezték, az első futamba kerülő magyaroknak olyan válogatottakkal kellett versenyezniük, mint a jamaicai, a japán és az amerikai váltó. Az Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel és Pap Márk összeállítású váltónak csak az lehetett a célja, hogy minél közelebb maradjon a riválisokhoz, hiszen a nevezési idők alapján a legjobbak majdnem két másodperccel gyorsabbak, mint ők.

A papírforma aztán igazolódott is, szinte minden száz méteren tizedeket kaptak a magyarok. Végül a hatodik helyre jöttek be, mert a hollandok és a németek nem tudták végigvinni a botot. 39,55 másodperccel szezoncsúcsot állítottak föl.

„Én mindig elégedetlen vagyok a futásokkal, ezt tudják rólam a srácok. Tudom, hogy többre vagyunk képesek, csak azért szoktam mindig ilyen lenni. Ez most ilyen lett. Holnapra kialszom, és megyünk tovább jövőre az Európa-bajnokságra készülni” – mondta Boros Levente, a csapatkapitány.

Szabó Dániel egy kicsit más véleményen volt. „Szerintem teljesen elégedettek lehetünk, holnap majd másképp fogják látni ezt a többiek is. Azt mondtuk egymásnak, hogy élvezzük ki ezt a futást, élvezzük, hogy itt lehetünk, a hatalmas drukkolást. Amikor bejöttünk, felrobbant a stadion, ez hatalmas erővel töltött el minket. Kicsit nyugtatni is kellett magunkat, nehogy túlságosan túltengjünk az adrenalinban. Voltak hiányosságok, sok van még ebben a futásban, de régen futott már magyar csapat 40 másodperc alatt, nekünk pedig már harmadszor sikerült az idén.”

„Szerintem mind a négyen úgy futottunk, mint az őrültek. Jó barátságban is vagyunk, az ötletemre még ma is játszottunk egy Monoplyt, hogy legyen egy kis csapatépítés. Ahhoz képest, hogy korábban ütött-kopott volt ez a váltó, most össze tudtunk rakni egy olyan csapatot, ami helyt tudott állni a világbajnokságon” – értékelt Pap Márk, akinek szezonját sérülések nehezítették.

A magyar férfi váltó kezdőembere Illovszky Dominik volt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A magyar férfi váltó kezdőembere Illovszky Dominik volt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A női váltóban is kevés esély volt a továbbjutásra, a Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca összeállítású csapat is inkább egy jó időeredményért küzdhetett. Ez még úgy is összejött, hogy Kerekes biztonsági váltás mellett döntött. A váltó 11 századot faragva a korábbi csúcson 43,38-at futott, ezzel megelőzték futamukban a brazilokat és a kieső nigériaiakat.

„Az utóbbi napokban voltak gondjaik, Jusztinak érzékeny volt a hajlítója, nekem az ülőgumóm, és majdnem két hónapja futottunk utoljára négyszer százat, ez egy kicsit elbizonytalanított minket. Nem tudtuk, ki milyen formában van, hogy indul meg, ezért mentünk a biztonságra” – mondta Kerekes.

„Tegnap még úgy állt, hogy nem is biztos, hogy futok, nagy hullámvölgy volt nekem az elmúlt hét. A magyarok előtt akartunk egy jót futni, a magyar közönséget akartuk kiszolgálni, ezért is mentünk a biztonságra” – nyilatkozta Csóti.

A legjobb magyar százas, Takács Boglárka nem nagyon szereti a belső pályákat, de most a legszűkebb ívű 1-esen kellett futnia. „Nem örültünk, amikor megláttuk az egyest. Iszonyatosan sodródtunk befelé, de a váltásoknál fontos, hogy a pályán belül maradjunk, a rövidebb pályán nem szabad többet futni. Nem volt egyszerű feladat, de szerintem mindenki maximálisan megoldotta a részét” – mondta Takács, aki arról is beszélt, hogy eleinte azt tervezték, hogy kiélezik a váltásokat, de aztán inkább a biztonság mellett döntöttek. Azt mondta, hogy a csapat tartalékjai is nagyon jók, így szinte bármilyen felállásban tudnak jót futni, és hamarosan a 43 másodperc eleje is meglesz nekik.

A váltó egyébként nagyon felszabadultan készülődött a futamára, a versenyzőket szállító golfkocsin az Éjjel soha nem érhet véget-tel hangoltak a futásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!