Az utolsó kísérletig úgy nézett ki, hogy nem is az dönt az aranyról, hogy ki ugrott legmesszebbre

2023. augusztus 24. – 21:22

Az utolsó kísérletig úgy nézett ki, hogy nem is az dönt az aranyról, hogy ki ugrott legmesszebbre
Miltiádész Tentoglu utolsó ugrásával győzött- Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A görög Miltiádész Tentoglu utolsó ugrásával szerezte meg távolugrásban a világbajnoki címet, pedig egészen addig úgy nézett ki, hogy két versenyző között nem is a legjobb ugrásuk, hanem a második kísérletük dönt majd az aranyéremről.

Az olimpiai bajnok Tentoglu egy 850 centiméteres ugrással adta meg az alaphangot, csak a jamaicai Wayne Pinnock vette fel a kesztyűt az első sorozatban egy 840-es kísérlettel, a többiek messze elmaradtak tőlük. A selejtezőből egyébként mind a 12-en nyolc méter feletti ugrással jutottak be.

A második sorozatban aztán már jöttek a többiektől is az erősebb eredmények, két jamaicai, Corey McLeod (827) és Tajay Gayle (817) sorolt be az élen álló kettős mögé. Pinnock, aki a selejtezőt nyerte, még jobban beletalált az ugrásába, neki is 850-et mértek, mint Tentoglunak, de jobb második ugrásával ő került az élre.

A jamaicai Wayne Pinnock az utolsó ugrásig vezetett – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
A jamaicai Wayne Pinnock az utolsó ugrásig vezetett – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A harmadik sorozatban Pinnock csak 639-ig jutott, míg Tentoglu 839 centire szállt. Így még mindig a jamaicai vezetett, hiszen egy centivel nagyobb volt a második legjobbja, mint a görögnek. A negyedik körben sem változott az állás, Tentoglunak rontott ugrása volt, Pinnock épphogy csak nyolc méter felé került. A többiek nem voltak rájuk veszélyesek, McLeod 827-tel stabilizálta a harmadik helyet.

Tentoglu az ötödik sorozatban újra szépet ugrott, de ez is csak 830 lett, amivel nem javított helyzetén.

A hatodik kör jamaicai belvillongást hozott, Gayle utolsó kísérletére 827 centiméterre szállt, az addig harmadik McLeodnak is ez volt a legjobb eredménye, de neki gyengébb volt a második ugrása, így végül lemaradt a dobogóról.

Tentoglu nagyon összpontosított utolsó kísérletére, meg is tapsoltatta a közönséget, és ekkor derült ki igazán, hogy mennyi görög van a lelátókon. Az ugrógödör előtti részt beborították a kék-fehér zászlók. A görög ugró érzésre is hatalmasat repült, és a mérés is őt igazolta, 852 centivel átvette a vezetést.

Pinnocknak volt még egy válaszlehetősége, ő is szépen elszállt, de már ő is tudta, kevés lesz a győzelemhez, Csak 838 centimétert mértek neki. A selejtezőben ugrott 854-gyel viszont simán hazavihette volna az aranyat.

Tentoglu a 2022-es világbajnokságon ugyanezt élte át, mint jamaicai ellenfele. Eugene-ban ő vezetett az utolsó körig, de az ötödik helyen álló Vang Csia-nan négy centivel túlszárnyalta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!