Hőguta veszélye miatt módosítottak az atlétikai vb programján

2023. augusztus 22. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a világbajnokság szervezői jelentettek be néhány intézkedést, amivel próbálják enyhíteni a hőség hatásait, kedden pedig az Atlétikai Világszövetség (WA) jelentette be, hogy a szerdai versenynap programját átalakítják a várhatóan magas hőmérséklet miatt.

Közleményükben azt írták, Budapesten extrém időjárási körülmények várhatók, és a WA saját rendszere is azt mutatta, hogy magas a kockázata a megerőltetés miatt fellépő hőgutának.

A WA is a munkavégzés során fellépő hőstressz becslésére is kifejlesztett nedves gömb hőmérséklet (wet bulb globe temperature, WBGT) indexet használja, amely figyelembe veszi a hőmérsékletet, a páratartalmat, a napsugárzást és a szélsebességet is. Ha a WBGT meghaladja a 30 Celsius-fokot, akkor az már fekete zászlós érték, és bizonyos versenyeket nem lehet megrendezni.

A WA azt jelentette be, hogy a szerda délelőtt 11 órára meghirdetett női 5000 méteres előfutamokat este hétre rakják át. A rövid megterheléssel járó 200 méteres előfutamokat viszont ennek következtében előrébb hozták, 11:20-kor és 12:15-kor kezdődnek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!