Először sprintelhet magyar nő 100-as világbajnoki elődöntőben

2023. augusztus 20. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Takács Boglárka sikerrel vette az előfutamot, így hétfőn ott futhat a női 100 méter elődöntőjében az atlétikai világbajnokságon.

Magyar százas már nagyon régen tudott akár csak egy kört is menni világversenyen, Takács viszont most magabiztosan hozta ezt az eredményt. Minden előfutamból az első három jutott az elődöntőbe, rajtuk kívül pedig még a három legjobb idővel rendelkező futó is továbbléphetett. Az országos csúcstartó Takács egyenes ágon lett elődöntős, a hatodik futamban lett harmadik.

Jól elkapta a sprintet, és nagyjából fél távnál már a harmadik helyen futott. Az első három élesen elvált a mezőnytől, nem igazán veszélyeztették Takács pozícióját, aki csak négy századdal maradt el saját rekordjától. A futamot a többszörös vb-érmes Marié-Josée Ta Lou nyerte, második helyen a jamaicai Shashalee Forbes futott be.

Ahogy minden magyar, Takács is nagy tapsot kapott, és ettől kicsit el is érzékenyült.

„Egyszerűen egy csoda volt. Tényleg, minden pillanata, minden percben sírok. Tegnap néztem a tévében, hogy elkezdődött a világbajnokság, néztem a többieket, a magyarokat. Megkönnyeztem néhány bemutatást, tévén keresztül is átjött, hogy milyen fantasztikus hangulatot varázsol a magyar közönség, úgyhogy elképesztő érzés volt. Már akkor készültem rá, hogy milyen lesz, amikor az én nevemet mondják be” – nyilatkozta Takács.

Takács Boglárka elődöntőt futhat az atlétikai világbajnokságon – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Takács Boglárka elődöntőt futhat az atlétikai világbajnokságon – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szerinte a 11,18 másodperces idő jó kezdés volt. Amikor meglátta a futambeosztást, hogy legszélre, a kettes pályára került, szomorú volt, hogy nem azok mellett fut, akikkel csatázni szeretett volna, de aztán a jó oldalát is meglátta ennek, hogy így végig tud a saját mozgására koncentrálni.

Azt tudta, hogy Ta Lou-val nem versenyezhet, de a többiekkel tarthatta a lépést. „Az volt a célom, hogy a második-harmadik helyre bejöjjek, és akkor nem kell izgulni tovább” – mondta Takács, aki szerint még maradt benne a folytatásra is. Az elődöntőben szeretne országos csúcsot futni. „Délelőtt azért nehezebb megélesíteni a lábat, és a közönség is mindent megtesz azért, hogy frissen és kirobbanó formában álljak oda. Az elődöntő már délután lesz, talán fényjáték is lesz hozzá, és talán még nagyobb közönség is. Nagyon sokan drukkolnak nekem, és ez azért felelősség is, nagyon szerettem volna bizonyítani, és megajándékozni őket azzal, hogy legalább egy kört megyek.”

Az atlétikai világbajnokságok történetében még arra sem volt példa, hogy női 100 méteren kvalifikálja magát magyar versenyző, de más sprintszámokban sem sokszor fordult elő, hogy valaki továbbjusson az előfutamokból. Takács elődöntős szereplésével így egy kicsit sporttörténelmet is írt. Férfiak közül 1987-ben volt utoljára magyar elődöntős, igaz, azóta változott a lebonyolítási forma is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!