Egy spanyol gyaloglóé lett a budapesti vb első aranya, Helebrandt Máté dupla reggelivel ment egyéni csúcsot

2023. augusztus 19. – 13:23

Egy spanyol gyaloglóé lett a budapesti vb első aranya, Helebrandt Máté dupla reggelivel ment egyéni csúcsot
A spanyol Álvaro Martin nyerte a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét – Fotó: Getty Images / Michael Steele

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol Álvaro Martín nyerte a budapesti atlétikai világbajnokság aranyérmét. A 20 kilométeres gyaloglás mezőnyének magyar indulója, Helebrandt Máté egyéni rekordot elérve a 23. lett.

A vb első versenyszámának rajtja eredetileg 8 óra 50 perce volt kiírva, de azt elmosta a vihar és az eső, két órával elhalasztották a rajtot. A Hősök teréről 10:50-kor is még szakadó esőben startol el az ötvenfős mezőny, és a gyaloglók még a tócsákat is kerülgethették az Andrássy úton kijelölt 1 kilométeres körpályán.

A gyaloglás megosztó sportág, a furcsa mozgásformát van, aki az egyik legesztétikusabbnak tartja, mások pedig természetellenesnek gondolják. Az biztos, hogy a gyaloglás az atlétika underground versenyszáma, családias közeg veszi körül, ami a budapesti pályán is tetten érhető volt. Bennfentesnek tűnő csoportok szurkoltak végig lelkesen a kordonok mellett.

A gyaloglás nehéz versenyszám is, itt a leglátványosabb a szenvedés, fájdalmas arcú és befeszült testtartású atlétákkal találkozhatunk, ahogy fogynak a kilométerek. Az erőbeosztás és a taktika is élesen kiütközik. A rajt után néhány kilométerrel például a japán Ikeda Koki lépett meg a mezőnytől, és bő 10 kilométeren át nagy előnnyel vezetett, de végül kamikazeakciónak bizonyult kísérlete, csak 15. lett.

A nagyok a végére tartogatták az erejüket, a brazil Caio Bonfim, a svéd Perseus Karlström és a spanyol Martin kemény tempóval darálták le az utolsó kilométereket. Végül Martín volt a leggyorsabb, míg az utolsó ötszáz méteren Karlström szakította le Bonfimot.

Helebrandt Máté a Hősök terén gyalogolva – Fotó: Christian Petersen / Getty Images
Helebrandt Máté a Hősök terén gyalogolva – Fotó: Christian Petersen / Getty Images

Helebrandt Máté a táv első felében hátrébb gyalogolt, nem vállalta el a nagy tempót, és ez jó döntésnek is bizonyult. A magyar gyalogló fokozatosan kapaszkodott feljebb, befogta a távon olimpiai bajnok Massimo Stanót is – az olaszt végül kizárták szabálytalan gyaloglás miatt – , és végül a 23. helyen ért célba 1 óra 21 perc 16 másodperces idővel. Nagyjából tíz kilométerig úgy tűnt, hogy a bűvös 1 óra 20 perces idő és a magyar csúcs is összejöhet neki, de ez végül elúszott. Teljesítménye így is kiemelkedő, több mint egy perccel múlta felül egyéni rekordját.

„Egészen különleges volt ez a helyzet, 30-35 fokra készültünk, ehhez képest vihar és felhőszakadás volt. Én úgy jöttem el a hotelből, hogy még anorákot sem hoztam magammal. Az elmúlt 16 évben nem fordult velem elő kétórás csúszás, így ott álltunk kérdőjelekkel, hogy mit kell csinálni. Az eredményből utólag az látszik, hogy sikerült jól alkalmazkodni” – nyilatkozta Helebrandt a verseny után.

Azt mondta, ahogy kiderült a halasztás, rögtön el kezdett enni, ugyan hajnal hatkor reggelizett már egyet, de már a rajtnál eléhezett volna, ha nem reggelizik meg még egyszer. A bemelegítésből is dupláznia kellett. „Különleges és fura volt, de muszáj volt megoldani, nem áll meg az élet, nincs mese, mindegy mikor dördül el a rajtpisztoly, csúcsformában kell lenni” – mondta.

A hűvösebb, esős idő az állóképességi számoknak tud kedvezni, de az eső ellenére még így is bőven locsolták magukat az atléták. Helebrandt szerint a táv végén, amikor már kezdett felszállni a pára az aszfaltról, már kellemetlen volt, de ki lehetett bírni.

Úgy tervezte, hogy nem megy az élbollyal. „Tudtam, hogy nagyon erősen fognak kezdeni, ehhez képest a első pár kilométere mégis velük mentem, mert vitt a hangulat, az érzés, nem is volt baj, mert olyan tempóban tudtunk menni, hogy az akkor szerzett pár másodperces előny is hozzásegítette az egyéni csúcshoz. Az időeredménynek örülök nagyon, hogy itt hazai közönség előtt, hazai világbajnokságon sikerült kihoznom magamból a maximumot. Igazából erre készültünk, tudtuk, hogy jó formában vagyunk, de erre azért mi sem számítottunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!