A lábában talált vérrögök miatt még az indulása is kétséges volt, aztán kis híján világcsúcsot dobott

2023. augusztus 19. – 21:45

A lábában talált vérrögök miatt még az indulása is kétséges volt, aztán kis híján világcsúcsot dobott
Ryan Crouser 23,51 méterrel nyerte a súlylökést a budapesti atlétikai világbajnokságon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ryan Crouser az utóbbi években szinte unalmassá tette a súlylökő versenyeket, az amerikai sorra dönti meg a saját világcsúcsait, a világ tíz legjobb dobásából hat az övé, és ha formában van, közelébe sem érnek a többiek. Budapestre viszont nem a legjobb előjelekkel érkezett. Nemrég két vérrögöt találtak a vádlijában, trombózisa volt, és némi hezitálás, orvosi konzultációk, kimaradt edzések után döntött mégis az indulás mellett.

Legnagyobb riválisai között találjuk a magyar felmenőkkel bíró Joe Kovacsot, az új-zélandi Tom Walsh-t és a brazil Darlan Romanit, aki a selejtezőben is a legnagyobb dobta. A másik két ellenfelével a 2019-ben drámai vb-döntőt vívtak, akkor Kovacs egy centivel verte Crousert, Walsh-t pedig kettővel. Azóta viszont egyértelműen Crouser dominál, aki közben a sportág megújítója is lett, és egy saját fejlesztésű technikával még messzebb tolta ki a határokat.

A döntőben egyáltalán nem látszott rajta az edzéshiány, legelső dobóként mindjárt 22,98 méterre lökte a súlyt, és ezzel világbajnoki csúcsot állított fel. Riválisainak nem volt válaszuk erre. A következő két sorozatban még 22 méter felé sem jutottak. A hozzá legközelebb álló Walsh is csak 21,76-ot dobott. A harmadikban ő 21,93-ra javított, de aztán Fabri megvillant, és 22,34-gyel már ő volt a második. A negyedik körben Kovacs is javított, 22,12-vel feljött a harmadik helyre.

Crouser az utolsó dobásába belepakolt mindent, érezhetően messzire szállt a súlygolyó, végül 23,51 métert mértek neki, ami csak öt centivel volt kevesebb korábbi világrekordjánál.

Az atlétika királyszámának a férfi 100 méteres síkfutást tartják, amelynek délelőtti előselejtezői után este az előfutamokat rendezték meg, amelyen már a leggyorsabb sprinterek is bemutatkoztak. A második előfutamba két nagy esélyes került össze, az amerikai Noah Lyles és a kenyai Ferdinand Omanyala. Egyikük sem vette spórolósra, mindketten 10 másodpercen belül időt futottak, Lyles 9,95-tel nyerte a futamot, két századot vert a második Omanyaláról. A futam végén összeölelkeztek, majd arra is volt figyelmük, hogy a megsérült kameruni Emmanuel Esemének segítsenek.

Noah Lyles (balra) 9,87-tel nyerte a száz méter előfutamát – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Noah Lyles (balra) 9,87-tel nyerte a száz méter előfutamát – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Előfutamhoz képest már ezek az idők is erősek voltak, de még náluk is volt gyorsabb az ötödik futamban. A jamaicai Oblique Seville-t nem zavarta meg, hogy kétszer is visszalőtték a rajtot, és hogy sokat kellett várakozniuk más számok miatt, 9,87-et repesztett. A világbajnoki címvédő Fred Kerley nem volt ilyen gyors, de még befért 10 másodperc alá 9,98-cal, ahogy az utolsó futamban induló dél-afrikai Akani Simbine is. Jó eséllyel mindannyiukat látjuk majd a döntőben vasárnap.

Az esti programban több magyar versenyzőt is láthattunk. Boros Bence az előselejtezőből jutott be a 100-as előfutamba, ahol aztán századra ugyanannyit, 10,70-et futott. Ilyen mezőnyben ezzel egyáltalán nem volt versenyképes, de láthatólag nagyon élvezte, hogy ennyi ember előtt futhat. Nagy ovációt is kapott. A hármasugró Szenderffy Dánielnek is inkább emiatt lesz emlékezetes ez a vb, mintsem eredményei miatt. A selejtezőben az egyik ugrásánál az egész stadiont megtapsoltatta, de csoportjában így is ő lett a leggyengébb.

Boros Bence örömfutást csinált a száz méteréből – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Boros Bence örömfutást csinált a száz méteréből – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

1500 méteres síkfutásban Szögi István próbált továbbjutni, ehhez az első hatba kellet volna kerülnie futamában, hajrája viszont kevés volt ehhez, csak 11. lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!