„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek” – a Honvéd kieséséről beszélt a focibírók elnöke

2023. augusztus 1. – 07:28

„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek” – a Honvéd kieséséről beszélt a focibírók elnöke
Kispesti szöglet a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia – Budapest Honvéd mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2023. május 27-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Radikálisan csökkent a játékvezetői hibák száma a videóbírózásnak (VAR) köszönhetően a magyar labdarúgó-bajnokság tavalyi szezonjában. Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezető-bizottságának elnöke szerint a VAR bevezetése előtti idényben 60 súlyos tévedés történt az élvonalban, tavaly mindössze 17 ilyen eset volt.

„A bírói hiba olyan, mint a közúti baleset, egy is sok. A VAR ugyan lehet, még mindig kicsit furcsa, kicsit idegen a futballban, de egy dolgot nem lehet rá mondani, hogy rossz”

– jelentette ki Hanacsek Attila a játékvezetésről tartott háttérbeszélgetésen.

Az MTI beszámolója szerint Hanacsek azt mondta, az NB I. 17 súlyos hibájából tíz írható a VAR számlájára, ezek közé tartozik a nagy visszhangot kiváltó eset is, amikor az utolsó fordulóban a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd találkozó hajrájában a bennmaradásért küzdő, de végül kieső kispestiek 0-0-s állásnál nem kaptak 11-est Szolnoki Roland kezezése után.

Hanacsek azt mondta, hogy a bajnokság hajrájában felhívták arra a figyelmet, hogy inkább eggyel több visszanézés legyen, mert „az időszerűség nem mehet a pontosság rovására”, ennek ellenére a VAR végül nem hívta ki a bírót, hogy videón megtekintse az esetet.

„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek”

– összegzett Hanacsek, és megjegyezte: emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek.

Az MLSZ munkatársa szerint a VAR bevezetése után nőtt a játékvezetés színvonala is, jobb ítéletek születtek a pályán. Ezt támasztja alá, hogy 18-ról 35-re emelkedett a rendkívül eredményes – 8,5 feletti – bírói osztályzatok száma. Szintén jelentős eredménynek tekinti, hogy a hosszú, legalább háromperces vizsgálatok száma – amiért sok kritika érte a rendszert az első, 2021/22-es idényben – 43 százalékkal visszaesett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!