Térden állva imádkoztam minden egyes védésénél

2023. július 31. – 22:17

Térden állva imádkoztam minden egyes védésénél
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal a fukuokai döntő után a budapesti Duna Aréna teraszán köszöntötték a szurkolók a világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatottat. Vogel Soma édesanyja a mindent eldöntő büntetőnél biztos volt a sikerben.

„Olyan boldog vagyok, hogy kimondhatatlan. A döntő alatt végig álltam. Ha lőttünk egy gólt, vagy Soma kivédte, ugráltam”

– mondta Vogel Mari, a válogatott kapusának édesanyja, aki kérdésünkre elmondta, hogyan izgulta végig a döntőt.

Arra a kérdésre, hogy a büntetőpárbajt hogyan élte meg, elmesélte: „Amikor Dumi (Varga Dénes) kihagyta a legelsőt, térden állva imádkoztam, és ugyanezt tettem Soma minden egyes védésénél. Amúgy nem vagyok vallásos, de most ez kellett.”

Milyen gondolatok cikáztak a fejében az utolsó, mindent eldöntő görög ötméteres előtt? Elmesélte, hogy fia az élet minden területén ugyanilyen higgadtan viselkedik. „Tudtam, hogy kivédi, hiszen megbeszéltük. És nálunk családi hagyomány, hogy energiát küldünk egymásnak a kezünk ökölbe szorításával.”

A fukuokai világbajnokságon a magyar pólóválogatott a csoportjában legyőzte az Európa-bajnok Horvátországot, az elődöntőben a vb-címvédő spanyolokat (9-11-ről fordítottak 12-11-re) az utolsó másodpercben, így várta szombaton a görögök elleni döntőt. Tíz körmünket lerágva izgulhattuk végig, ahogy a büntetőpárbajban Vogel Soma emberfeletti védéseivel végül diadalmaskodott a magyar csapat, és tíz év után újra felállhatott a világbajnoki dobogó legfelső fokára.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke azzal kezdte az ünneplés előtti sajtótájékoztatót, hogy még mindig nehezen találja a szavakat. „Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapatunk és ilyen stábunk van, és arra is büszke vagyok, ami végbement a csapaton belül az elmúlt egy évben.”

Kiemelte, hogy az U16-os, a U18-as és az U20-as korosztályban és most már a felnőttet között is világbajnokok a magyar vízilabdások. Gratulált a játékosoknak és Varga Zsolt edzőnek, majd az egységet emelte ki, valamint az edzőbe és a játékosokba vetett bizalomról beszélt.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, hogy a sportirányítás számára a vízilabda kiemelten fontos, de több mint sport, a nemzeti öntudatot is erősíti. Szerinte a vízilabda-szövetség működése etalonnak számít, „a szövetségi kapitány nagyon hiteles ember, olyan sportolói múlttal rendelkezik, amellyel korábban a Ferencvárost élre vezette, és most a válogatottat is eljuttatta a világbajnoki címig”.

A nemzet aranyai című filmre utalva azt mondta, bízik abban, hogy ez a mostani eredmény A nemzet aranyai második részének a kezdete.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Jansik Szilárd csapatkapitány elmondta, háttérbe tudták szorítani az egyéni érdekeket, mert az a csapatsportban nem vezet eredményre. Majd megköszönte, hogy csapatkapitányként bizalmat szavaztak neki társai. Azt ígérte, hogy nem állnak meg, szeretnének még sokszor győzni, és Párizsban is szeretnének felérni a csúcsra. Így terelődött a szó a 2024-es párizsi olimpiára, amelyre a csapat kvótát szerzett.

Madaras Norbert is az olimpiai kvótáról beszélt, és hozzátette, hogy a szövetség egyik legfontosabb célja a jó olimpiai helyezés. „Mindent tegyünk meg, hogy olyan csapatunk legyen, amelyik a végső győzelemre is esélyes.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Duna Aréna teraszán felsorakozó pólóválogatottat visítás és éljenzés köszöntötte, és zengett az elmaradhatatlan „Szép volt fiúk!”. A háttérben egy kisebb szurkolói csapat Magyarország feliratú fekete pólóban házi készítésű felirattal üdvözölte a csapatot, és szurkolást ígért a 2024-es párizsi olimpián is. Majd nemzeti színű füstbombát gyújtottak, és a Himnuszt is elénekelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!