F1: meglepetések a dobogón az esős belga sprinfutamon, amit Verstappen egy előzéssel simán behúzott

2023. július 29. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen átalakította a Forma–1-es Belga Nagydíj szombati programját a Spát és környékét elérő eső, az eredetileg 16.30-ra tervezett sprintfutamot végül csak 17.35-kor tudták megkezdeni, és akkor is csak a biztonsági autó mögött haladva. Annyit köröztek a biztonsági autó mögött, hogy a 15 körös versenytávból végül csak 11 maradt.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy mire elrajtolhatott a mezőny, már annyit szárított a 20+1 autó a pályán, hogy sokan egyből kerékcserére mentek, hogy megszabaduljanak az extrém esőgumitól az átmeneti javára. Pontosan a mezőny fele ment korán kerékcserére, de például Max Verstappen, Charles Leclerc és Lando Norris is úgy döntött, majd csak egy kör után cserélnek – ez nem volt jó döntés, Verstappen csak a második, Leclerc a hetedik, Norris a nyolcadik helyre ért vissza, miután beigazolódott, hogy az átmeneti esőgumi a gyorsabb választás.

Verstappen megint megállíthatatlan volt – Fotó: Johanna Geron / Reuters
Verstappen megint megállíthatatlan volt – Fotó: Johanna Geron / Reuters

Az esős, kerékcserés kavarodás után Oscar Piastri került az élre a McLarennel, őt Verstappen és Pierre Gasly követték, de nagyon közül volt még Sergio Pérez és Lewis Hamilton is, ahogy Verstappen is gyors tempóban közeledett Piastrira. Amikor már kezdett úgy tűnni, hogy rendes verseny is jöhet, a 42. születésnapját szombaton ünneplő Fernando Alonso többszöri megpördülés után a sóderágyban kötött ki, és mivel nem is tudott visszatérni onnan, a 4. körben ismét eljött a biztonsági autó ideje.

A biztonsági autó távozása után meg is indultak a csaták, ami eleinte leginkább abban mutatkozott meg, hogy Pérez sorra veszítette a helyeket a nyilvánvalóan megsérült autója miatt – Hamilton ellen védekezve ért össze a két autó, amitől kiszakadt a Red Bull jobboldali oldalszekrénye. Az esetért Hamiltont még a futam alatt megbüntették, a plusz 5 másodperc azt jelentette, hogy a 4. helyett csak a 7. lett.

Közben Verstappen viszonylag simán elvette az első helyet Piastritól, Gasly viszont remekül tartotta a harmadik helyét, ami az épp komoly vezetői átalakuláson átmenő Alpine-től remek eredmény, még ha csak sprintfutamon is, de másodszor voltak dobogósok a szezonban Esteban Ocon monacói harmadik helye után.

A vasárnapi futam 15.00-kor rajtol majd, ott Verstappennek több előzésre is szüksége lesz majd, mert egy váltócsere miatti büntetés után csak a hatodik helyről rajtolhat majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!