Szilágyi Áron: Biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek

2023. július 28. – 22:13

Szilágyi Áron: Biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, miután legyőzte a sorozatban négyszer világbajnok dél-koreaiakat a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 28-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Én minden egyes világbajnokságon azt éreztem, hogy meg tudjuk csinálni. Volt, hogy kicsi hiányzott, egy tus, volt, hogy messze voltunk a döntőtől is, hogy megvertek minket a döntőben, hogy bronzérmesek lettünk. Az utóbbi hat évben rendre a legjobbak között végeztünk, és én biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek, lesz majd olyan nap, amikor Szatyi is, Csanád is meg én is jól vívunk, és ez elég lesz. Örülök, hogy ki tudtuk várni, hogy ez összejöjjön” – mondta az MTI-nek Szilágyi Áron, miután a magyar férfi kardcsapat a döntőben Dél-Koreát legyőzve aranyérmet nyert a milánói vívó-világbajnokságon.

„Tizenhat éve várunk erre a csapataranyra.”

A háromszoros olimpiai bajnok vívó a döntő előtt azt kérte a csapattársaitól, hogy ne azzal foglalkozzanak, hány döntőt vívtak már a dél-koreaiak ellen, és hogy azok hogyan alakultak, hanem hogy vívjanak ugyanúgy, mint a japánok elleni negyeddöntőben, melyet délelőtt húsz tus különbséggel nyertek meg. „Ezek a dél-koreai srácok lehet, hogy gyorsabbak, kicsit taktikusabbak és technikailag is képzettek, de ha mi úgy vívunk, hogy érvényesítjük az akaratunkat, mi »hívjuk meg« az ellenfeleket a mi parádjainkra, a mi ritmusunkban, a saját készletünket használva vívunk, nem pedig rájuk reagálunk és belemegyünk az ő játékaikba, akkor képesek vagyunk megverni őket” – fogalmazott Szilágyi.

Miután törökök elleni nyolcaddöntőt csak nagy küzdelemben tudta megnyerni a magyar csapat csütörtökön, Decsi András edző figyelmeztette őket, hogy ez a teljesítmény biztosan nem lesz elég már a japánok ellen sem.

„Azt mondta, határozottnak kell lennünk, meg kell mernünk csinálni az akciókat, dominálni kell, és hogy higgyük el, mi jobb csapat vagyunk mindenkinél, ezt pedig érvényesíteni fogjuk a mai folyamán. És mi ezt elhittük”

– mondta Szilágyi Áron.

A döntő utolsó előtti asszójában Szatmári András előbb kapott három találatot, aztán fordított, majd következett Szilágyi, aki 45-42-vel zárta le a mérkőzést. „Csak az volt bennem, hogy tusokat adjak, egyet, kettőt, hármat, Tudtam azt, hogy utána Áron jön, és meg fogja tudni fordítani bárhonnan. Vicces volt, mert azt mondta, már azon gondolkodott, amikor kezdett elmenni a dél-koreai, hogy fog majd úgy nyilatkozni, hogy megint másodikak lettünk. Nekem ez egyáltalán nem volt a fejemben, tényleg tusról tusra próbáltam koncentrálni, ez nagyon jól sikerült és sikerült megfordítani az asszót” – idézte fel a döntőt Szatmári.

Gémesi Csanád pedig arról beszélt az MTI-nek, minden világbajnokságra úgy készültek fel, hogy meg fogják verni a dél-koreaiakat. „Azt gondolom, hogy most összeállt, mindig akadt olyan, aki a hátára vette a csapatot, aki nehéz helyzetben beadta azokat a tusokat, amelyekre szükség volt. Ez jelentette a különbséget.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!