Kizárták a Juventust a Konferencia-ligából

2023. július 28. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hamis könyvelés miatt kizárta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Juventust a Konferencia-ligából. Az olasz fociklub helyét az olasz bajnokság nyolcadik helyezettje, a Fiorentina veszi át a harmadik számú európai kupasorozatban – írja az MTI.

Az UEFA közleménye szerint a Juventusnak 10 millió eurós bírságot is be kell fizetnie a pénzügyi szabályok megsértése miatt, és további 10 millióra is büntethetik, amennyiben a klub a következő szezonokban nem tartja be az UEFA előírásait. Az angol Chelsea a 2012 és 2019 közötti időszak pénzügyi szabálytalanságai miatt szintén tízmilliós büntetést kapott.

A Juventust saját hazájában is megbüntették hasonló okok miatt: a torinói klubot tíz pont levonással sújtották az előző idényben, így a Bajnokok Ligája-indulást érő harmadik helyett a Konferencia-liga részvételre jogosító hetedik helyen zártak a Serie A-ban. Az UEFA mostani döntése értelmében azonban végül ott sem indulhatnak.

Az olasz klub tavaly novemberben lemondott vezetősége nem létező tőkenyereségeket könyvelt el 2019 és 2021 között, amivel előnybe jutottak a többi olasz csapattal szemben. Ezenkívül trükköztek az átigazolási díjakkal és a fizetésekkel is, hogy a valóságnál kedvezőbb színben tüntessék fel a Juventus anyagi helyzetét. A klub több vezetőjét is eltiltottak, köztük Fabio Paratici felelős igazgatót, Andrea Agnelli vezérigazgatót, illetve Pavel Nedved egykori Juventus-játékost és sportvezetőt is.

A magyar csapatok közül a bajnok Ferencváros, az ezüstérmes Kecskemét, a bronzérmes Debrecen és a kupagyőztes Zalaegerszeg is a Konferencia-ligában érdekelt, a sorozatnak jelenleg a második selejtezőköre tart. A Fiorentina idén döntőt játszottak a Konferencia-ligában, azt azonban 2-1-re elvesztettek az angol West Ham United ellen. A mostani idényben a selejtező utolsó körében kapcsolódnak majd be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!