Tour de France: célfotó döntött a párizsi befutón

2023. július 23. – 21:02

Tour de France: célfotó döntött a párizsi befutón
A sárga trikós Jonas Vingegaard a 2023-as Tour de France 21. szakaszán – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is Jonas Vingegaard nyerte a 2023-as Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. A Jumbo-Visma dán bringása így már kétszeres Tour-győztesnek mondhatja magát, 2022 után idén is sikerült megnyernie a sárga trikót. A vasárnapi záró etapon kisebb meglepetésre a belga Jordi Meeus lett az első, a sprinthajrában néhány centivel előzte meg a zöld trikós Jasper Philipsent.

A 21. szakasz Saint-Quentin-en-Yvelines-ből indult, a befutó pedig ezúttal is Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs-Élysées-n volt. A 115 kilométeres etap első fele az ünneplésről és pezsgőzésről szólt. Amikor Párizsba ért a mezőny, megkezdődtek a szökési kísérletek: az összetett második helyén álló Tadej Pogačar (Team UAE Emitrates) is próbálkozott, de a mezőny nem engedte hazaérni a szökést, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött.

Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck) ezúttal is tökéletesen vezette fel a hajrát csapattársának, Philipsennek, csakhogy az idei Touron négy szakaszt is nyerő sprintert meglepte Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) egy hosszú hajrával. Ebből Meeus profitált igazán, mert bár Philipsen közel járt ahhoz, hogy ledolgozza egy kerékpárhossznyi hátrányát, végül Meeus jobb ütemben lökte be a kerékpárját, és nagyjából tíz centivel előbb haladt át a célvonalon. Groenewegen lett a harmadik.

Vingegaard és csapattársai egy kicsit lemaradva, együtt ünnepelve gurultak át a célvonalon. A 26 éves dán bringás 82:05:42-es idővel nyerte meg a versenyt. A második Pogačar 7 perc 29 másodperccel kapott ki tőle. A harmadik helyet az UAE másik versenyzője, a brit Adam Yates szerezte meg közel 11 perces hátránnyal. A pontverseny zöld trikóját Jasper Philipsen, a hegyi pontversenyt pedig Giulio Ciccone (Lidl-Trek) nyerte. A fehér trikót, vagyis a 25 év alattiak versenyét Pogačar nyerte.

Jövőre a párizsi olimpia miatt a Tour de France befutója – először a verseny történetében – nem a francia fővárosban lesz. Ehelyett egy Monaco és Nizza közötti, 35,2 kilométeres egyéni időfutammal fog véget érni a 2024-es Tour. A jövő évi francia körverseny teljes útvonalát majd csak ősszel mutatják be, azt azonban már bejelentették, hogy a nagy rajt Firenzében lesz június 29-én, és az első három szakaszt Olaszországban rendezik. (MTI)

Eredmények:
21. szakasz, Saint-Quentin-en-Yvelines – Párizs, Champs-Élysées, 115,1 km:

  • 1. Jordi Meeus (belga, Bora-Hansgrohe) 2:56:13 óra
  • 2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
  • 3. Dylan Groenewegen (holland, Jayco-AlUla) a. i.

Az összetett végeredménye:

  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 82:05:42 óra
  • 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 7:29 perc hátrány
  • 3. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) + 10:56 p h.
  • 4. Simon Yates (brit, Jayco-AlUla) + 12:23 p h.
  • 5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos-Grenadiers) + 13:17 p h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!