Ricciardo máris visszatér az F1-be, a Red Bull fiókcsapatánál építheti újjá karrierjét

2023. július 11. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Még egy fél szezont sem ért meg Nyck de Vries a Forma–1-ben, az AlphaTauri 10 futam után megelégelte a holland újoncpilóta gyenge, pontszerzés nélküli teljesítményét és az idény közben kirúgták. A helyére már meg is van az utód: nem túl meglepő módon a Red Bull a tartalékpilótáját adta kölcsön a szezon végéig az istálló fiókcsapatának.

Érdekesség, hogy az AlphaTaurinak úgy sikerült kirúgnia De Vriest, hogy a közleményben alig tesznek említést róla. A csapatfőnök Franz Tost a szezon eddigi részében nyújtott „értékes hozzájárulását” emelte ki, de a közlemény inkább szól Ricciardo érkezéséről, mint a lecserélt pilótáról.

Ez valahol érthető is, Ricciardo ugyanis nagy fogás annak a csapatnak, amelynek elsődleges dolga, hogy a Red Bull számára fontos tehetségeket kinevelje – hogy aztán ők végül el is jutnak-e a Red Bullig, vagy más csapatnál teljesedhetnek ki, az más kérdés. A most 34 éves Ricciardo nem kifejezetten a kiforratlan tehetség kategóriáját erősíti: 232 futamon indult a Forma–1-ben, nyolc futamgyőzelme, három időmérős győzelme van, és nem utolsósorban a 2014-es és a 2016-os világbajnoki szezonokat is bronzéremmel zárta a Red Bullnál. 2012-ben a mai AlphaTauri elődjénél, a Toro Rossónál töltötte az első teljes F1-szezonját, így lényegében visszatérésről beszélhetünk esetében.

Daniel Ricciardo – Fotó: Jared C. Tilton / Getty Images / AFP
Daniel Ricciardo – Fotó: Jared C. Tilton / Getty Images / AFP

A Red Bulltól 2019-ben váltott, a Renault és annak mély pénztárcája kedvéért hagyta el a Red Bullt, ahol kezdte úgy érezni, hogy Max Vertsappen árnyékába kerül. A Renault-nál 2020-ban összehozott ugyan két dobogós helyezést, 2021-re viszont már a McLarenben versenyzett, amellyel kisebb csodának tekinthető módon megnyerte az Olasz Nagydíjat. 2022-ben, az új szabályrendszer szerint épült autóban viszont jelentősen visszaesett a teljesítménye a csapattárs Lando Norrishoz képest, a 22 futamból csak 7-szer volt pontszerző, ő 37, Norris 122 pontig jutott.

Ekkor a távozás mellett döntött, úgy lett a Red Bull harmadik számú pilótája, hogy jelezte, szüksége lenne némi időre az F1-en kívül, és csak akkor hívják, ha tényleg szükség van rá. Most ezt az AlphaTauri meg is tette – Ricciardo már a jövő heti Magyar Nagydíjon autóba is ül Cunoda Juki csapattársaként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!