F1: hajszálon múlt, hogy a McLaren elverje Verstappent a brit időmérőn

2023. július 8. – 17:24

F1: hajszálon múlt, hogy a McLaren elverje Verstappent a brit időmérőn
Lando Norris a Brit Nagydíj időmérőjén – Fotó: Andrew Boyers / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Félig nedves, de száradó körülmények között indult a 2023-as Forma–1-es Brit Nagydíj időmérője, ami választás elé állította a mezőnyt: volt, aki még az esős körülményekre való átmeneti esőgumival vágott neki, de voltak, akik már kockáztattak, és száraz pályára való slickeken kezdtek neki a kvalifikációnak. Köztük volt Lewis Hamilton is, aki egy pördülés hamar a pályán kívül találta magát a Mercedesszel, de szerencséjére nem lett nagyobb baj.

A 18 perces nyitószakasz elég hosszú volt ahhoz, hogy a végefelé már szinte teljesen száraz körülmények legyenek, így pedig nem kellett meglepetéssel számolni. Az sem hozott komolyabb izgalmakat, hogy 3 perccel a Q1 vége előtt a boxutca bejárata mellett leállt Kevin Magnussen alatt a Haas, és emiatt meg kellett szakítani az időmérőt.

Igaz, azt mindenképp meg kell említeni, hogy Max Verstappen tőle rendkívül szokatlan módon összehozott egy elég nagy hibát: a garázsból kifordulva elmérte az ívet és kettétörte az első szárnyát a boxutca falán. Egy gyors csere után neki nem okozott gondot a továbbjutás, a csapattárs Sergio Pérez viszont megint elrontotta az időmérőt, és már sorban az ötödik futamon távol maradt a legjobb 10-től, ezúttal a 16. helyen zárt, ami már sorozatosan óriási csalódás a világbajnok csapatban.

A második szakaszban kezdtek felgyorsulni az események, nagy meglepetésre Alex Albon a Williamsszel úgy jött be a negyedik helyre, hogy mindkét Ferrarit, mindkét Aston Martint és mindkét Mercedest megelőzte. A leggyorsabb időt autózó Verstappen mögé a Williamshez és Aston Martinhoz hasonlóan Silverstone-ban egyedi festéssel jelentkező két McLaren ért fel – ez kifejezetten jó jel a csapat számára, hiszen egy háromlépcsős fejlesztési folyamat közepénél járnak, és már ezzel is nagyot léptek előre.

Főleg, hogy a McLaren az időmérő legvégén is meg tudta tartani a 2-3. helyeket, sőt, nem sokon múlt, hogy Verstappent is meg tudják lepni. Lando Norris és Oscar Piastri ugyanis időszakosan átvette a vezetést, de jött a kétszeres világbajnok holland, és helyreállította a világ rendjét. Nagyot ment Albon is a Williamsszel a nyolcadik helyet megszerezve.

A vasárnapi nagydíj 15.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!