Minden korábbinál több versenyt rendeznek jövőre a Forma–1-ben

2023. július 5. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kicsit átrendezte és racionalizálta a Forma–1 2024-es idényének versenynaptárát. A Magyar Nagydíjat jövőre július 19-21-én rendezik – írja az MTI.

Az FIA szerdai közleménye szerint a Motorsport Világtanács is jóváhagyta az új versenynaptárat. Eszerint 2024-ben rekordnak számító 24 futamot rendeznek. A szezon Bahreinben kezdődik március 2-án és Abu-Dzabiban zárul december 8-án. Az idény első két futamát – Bahreinben és Szaúd-Arábiában – a ramadán miatt szombaton rendezik majd. Ahogy a Las Vegas-i Nagydíjat is szombaton tartják 2024. november 23-án.

Az FIA célja az volt, hogy jobban regionalizálják a versenynaptárat, hogy a csapatoknak valamivel kevesebbet kelljen utazniuk az egyik versenyről a másikra. Emiatt három nagydíj megszokott időpontján változtattak:

  • A Japán Nagydíj a szeptemberi időpontról áprilisra, az Ausztrál és a Kínai Nagydíj közé került át. Ez könnyíteni fogja a csapatok logisztikai feladatait.
  • Az Azeri Nagydíj az áprilisi időpontról szeptemberre, az európai „versenyblokk” végére került át. A szezon ezután Szingapúrban, majd az amerikai kontinensen folytatódik.
  • Végül pedig a Katari Nagydíj októberről december első hétvégéjére kerül át, ez lesz a szezon utolsó előtti futama.

A hagyományos háromhetes nyári szünet augusztusban marad. Ősszel a szingapúri és az austini verseny között szintén három hét szünet lesz, a brazíliai és a Las Vegas-i futam között pedig kéthetes szünetet tartanak.

„A Forma-1 iránt óriási az érdeklődés és a kereslet, és úgy vélem, hogy ez a naptár megfelelő egyensúlyt teremt a hagyományos versenyek, valamint az új és meglévő helyszínek között. (…) A fenntarthatóbb versenynaptár felé vezető utunk az elkövetkező években is folytatódik, mivel a Net Zero 2030 kötelezettségvállalásunk részeként tovább racionalizáljuk a működést” – mondta Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!