Hosszú Katinka: Nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az úszóakadémiámat elkezdhessem

2023. június 27. – 18:45

Hosszú Katinka: Nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az úszóakadémiámat elkezdhessem

Másolás

Vágólapra másolva



A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka sportos témában nem posztolt mostanában az Instáján, most azonban egy keserű hangvételű nyílt levelet tett közzé.

Azzal kezdte a bejegyzését, hogy elkészült a róla elnevezett úszóakadémia akkreditációs programja.

„Sajnálatos módon úgy látszik a sportban az egyéni érdekek még mindig megelőzhetik a szakmai érdekeket. Így nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az Úszóakadémiámat elkezdhessem. A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ez a fajta mentalitás a – véleményem szerint – az úszósportot is károsítja, amit a közeljövőben már érzékelni fogunk.

Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul.”

Úgy folytatta, ha akadémia nem is lesz, a klubjában, az Iron Swimben továbbra is várják azokat, akiknek a legfontosabb, hogy a képzés nem a sportpolitika, hanem a versenyző érdekeit és a sport szeretetét tartsa szem előtt. Csakis ilyen értékekre alapuló rendszerben tudja a saját megszületendő gyerekét is elképzelni.

„Őseink múltja, kudarca nem a mi felelősségünk, de a magunk és gyermekeink jövőjét építeni, ha kell küzdeni érte, kötelességünk” – ezzel az idézettel zárta a bejegyzését. Majd felsorolta a három olimpiai arany mellett az összes eredményét.

Hogy Hosszú Katinka kapjon egy akadémiát, még 2016-ban, a riói olimpián merült fel először. Az volt a kormányzati terv, hogy az öttusázó Vörös Zsuzsa, a kajakos Kovács Katalin és ő készítsen el szakmai koncepciót. Annak az olimpiának a legeredményesebb versenyzője Hosszú Katinka volt, az akkori férje, Shane Tusup készítette fel, 400 vegyesen bődületes világcsúccsal nyert. Eredetileg egy csillebérci helyszínben gondolkodtak, aztán miután elváltak, ez a kérdés lekerült a napirendről, Kovácsé a Velencei-tó partján most is épül, a fehérvári öttusabázisról ugyan van kormányhatározat, látványterveket is bemutattak róla, de nem kezdték el az építkezést.

Hosszú nem zárt jó évet 2022-ben, a hazai vb-n már nem volt érmes, idén pedig bejelentette, hogy gyermeket vár. Az akadémiáról ugyanakkor a hazai rangsor 17 klubja előtt prezentációt tartott május 19-én. Kötetlen, nem ellenséges beszélgetés volt, inkább csak érdeklődő, de az egyöntetű támogatást már ott sem érezte. Eközben beadta az anyagát a sportállamtitkárságra is, amit most nem támogattak.

Három csapatsportágban, a kézilabdában, a kosárlabdában és a fociban az állam finanszírozza az akadémiák működését, hogy a gyerekek a legjobb körülmények közt készüljenek. Az MLSZ vezetői egy háttérbeszélgetésen elismerték, hullámzó a kapcsolatuk az akadémiákkal, a szakmai kontrollban a szövetség, nem is vesz részt.

Birkózásban is van egy akadémia Csepelen, ahol a legtehetségesebbek edződhetnek, oda elsősorban vidékről érkeznek sokszor hátrány helyzetű régiókból gyerekek. Az úszás más, ebben a sportágban a fővárosi klubok dominanciája megmaradt, Hosszú Budapestre egy bentlakásos akadémiát álmodott meg, elkezdett már edzőket is toborozni, de a koncepciója elvérzett. Magyarországon ez a bentlakásos rendszer a divat, aminek a hátulütője, hogy egy gyereket 14 évesen kiszakítanak a családi környezetéből.

Hosszú nem először kritizálja a hazai viszonyokat, a korábbi elnök, Gyárfás Tamás megbuktatásában fontos szerepet játszott, 2016 elején, még a riói olimpia előtt kamerák előtt tépett szét egy támogatói szerződést. Rió után a frissen megépülő Duna Arénát szerződés nélkül használhatta a cége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!