Nem sikerült az újabb magyar csoda, a spanyolok jutottak a női kosárlabda-Eb döntőjébe

2023. június 24. – 19:37

Nem sikerült az újabb magyar csoda, a spanyolok jutottak a női kosárlabda-Eb döntőjébe
Studer Ágnes és Maite Cazorla küzd a magyar-spanyol elődöntőben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovéniai női kosárlabda Európa-bajnokság szombati elődöntőjében a spanyol csapattal mérkőzött meg a magyar női kosárlabda-válogatott. A spanyolok tizenhat ponttal is vezettek, a mieink a végére felzárkóztak, de sok hibával játszottak, a vége 69-60 lett. A francia-belga meccs vesztesével mérkőzünk a bronzéremért vasárnap.

Székely Norbert együttese idei ötödik Eb-mérkőzésén 0-5-tel kezdett, majd a folytatásban is hasztalanul próbálta megfékezni a 33 éves Alba Torrenst, aki 20 perc alatt 18 pontot szórt. Magyar részről a honosított Goree Cyesha remekelt, aki tíz pontot szerzett a nagyszünetig, amikor 38-28-ra vezetett az ellenfél, írja az MTI.

Fordulás után 16 pontra meglépett a rivális, ez azonban főként Studer Ágnes révén négyre olvadt az utolsó negyedre. Többször is sikerült három pontra felzárkózni, de ennél közelebb nem jutottak magyarok a kontinenstorna egyik favoritjához, és végül hetedik Eb-elődöntőjükből a hatodikat is elvesztették.

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnapi bronzcsatában a francia-belga elődöntő vesztesével találkoznak.

Frissítés 21:30-kor: Székely Norbert szövetségi kapitány szerint az elvesztett elődöntő ellenére szintet lépett a magyar női kosárlabda-válogatott a ljubljanai Európa-bajnokságon. Székely a meccs után az MTI-nek azt mondta: nincs miért szégyenkezniük. „Amikor hat éve elkezdtük ezt a projektet, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy másfél év alatt hatszor játszunk a spanyolokkal, és a legnagyobb különbség tíz pont körül alakul, akkor megmosolyogtam volna az illetőt. Már a spanyolokkal is jó meccseket játszunk, közel vagyunk hozzájuk, de ezt a lépcsőt most még nem tudtuk megugrani. A jobb csapat jutott be a döntőbe, mi pedig a határunk környékén vagy kicsit afölött játszottunk. Az ellenfél rendkívül agresszív védekezést választott, amellyel szemben voltak megingásaink, de hát amikor a magyarok legutóbb Eb-elődöntőt vívtak, ezek a lányok még meg sem születtek.”

Kiss Virág játékos a mérkőzés után azt mondta: „Az lett a vesztünk, hogy sok labdát adtunk el, és kicsit elkezdtünk kapkodni. Ez most nagyon fáj, mert közel voltunk ahhoz, hogy kimaxoljuk ezt a csodát, de ha valaki azt mondta volna nekünk az Eb előtt, hogy a bronzért fogunk játszani, azt aláírtuk volna. Nincs idő szomorkodni, menni kell tovább, és meg kell szerezni a harmadik helyet”. Studer Ágnes szerint nem volt meg az az extra teljesítmény a csapatban, hogy tetemes hátrányból fordítani tudjon. „Torrens nagyszerűen játszott, mi viszont végig küzdöttünk, és sosem adtuk fel. Holnap is ugyanígy fogunk küzdeni a bronzéremért” – tette hozzá.

Csütörtökön, az első negyeddöntőben drámai meccsen győzte le a cseh válogatottat a magyar csapat. A gyenge kezdés után erősödött a magyar válogatott játéka, de a továbbjutást csak az utolsó másodpercekben sikerült kivívni. Magyarországnak legutóbb 1997-ben volt négyes sikerszériája, akkor az elődöntőben vereséget szenvedtünk Szlovákiától.

A spanyolokat a válogatott az Eb előtti felkészülési meccsen simán legyőzte, erről Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya egy nappal a mérkőzés előtt azt mondta, „jó kiindulási alap, amely ott lesz nálunk a fejekben és lábakban, de csak az elődöntő első három percében. Aztán utána már a taktikai és egyéb elemek határozzák majd meg a játékot”.

A spanyolok rekordot tartanak azzal, hogy a XXI. században már tizedszer jutottak négy közé az Eb-n. Igaz, az eddigi kilencből csak négyet sikerült megnyerniük. Miguel Mendez kapitány csapata legalább 16 ponttal győzött az utóbbi három mérkőzésén, ilyen sorozatra még nem volt példa a válogatott Eb-történelmében.

A magyar csapatkapitány Dubei Debóra, a szombati mérkőzés előtt azt nyilatkozta:

„A felkészülés kezdete óta mindig részcélokat tűztem ki a lányok elé, igyekszünk a következő feladatra fókuszálni. Most azt mondom nekik, hogy örömjáték kell a spanyolok ellen, mert nincs veszítenivalónk”.

Magyarország 26 év után jutott Eb-elődöntőbe. Legutóbb 1997-ben a negyedik helyen zárt a válogatott, akkor hazai pályán sikerült eljutni a négy közé. Talán még az elődöntőnél is fontosabb, hogy ott lehet a válogatott az olimpiai selejtezőben, amire eddig még nem volt példa. A nyolc közé jutással ugyanis az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is – utazhat majd kvalifikációs tornára. Magyarország 1980-ban szerepelt utoljára olimpián, akkor Németh Ágnesék a negyedik helyen zártak.

A korábbi Eb-elődöntőkből a magyarok az elsőt 50-49-re megnyerték 1956-ban Csehszlovákia ellen – majd kikaptak a Szovjetuniótól a fináléban –, azóta viszont mind az ötöt elveszítették, a legutóbbit 1997-ben. Hozzátartozik, hogy 1950-ben is ezüstérmet nyert a nemzeti együttes, de akkor a csoportkör után még nem rendeztek kieséses szakaszt, hanem rögtön kialakult a torna végeredménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!