Magyarország-Litvánia 2-0

2023. június 20. – 20:39

frissítve

Magyarország-Litvánia 2-0
Sallai Roland ünnepli a gólját a litvánok elleni Eb-selejtezőn – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia az utolsó percekben kiegyenlített Bulgária ellen, de Magyarország így is vezeti a G-csoportot a jobb gólkülönbségének köszönhetően, mindkét csapatnak 7-7 pontja van.

Az utolsó percek már csak a játék tördeléséről szóltak, de egy kontrát még vezetett volna a válogatott kapitánya. Erre már nem volt alkalma, de így is 2-0-ra nyerte a Litvánia elleni Eb-selejtezőt.

A cserék és a megszaporodó lapok indokolták is ezt.

A magyar csatár egy bedobásra készülő litván kezéből ütötte ki a labdát. Erre egyből kapta a lapot, a pont ott álló Rossi ezen felhúzta magát, valószínűleg beszólt a bírónak, és ő is lapot kapott.

Paulauskas próbálkozott, így Litvániának is van már kapura tartó lövése.

A félpályánál Kleinheisler szerzett labdát, amit Szoboszlaihoz passzolt. A balról befelé húzódó Szoboszlai kitette jobbra Sallainak, aki 20 méterről a bal felső sarokba bombázott.

Sallai Roland ünnepli gólját – Fotó: Huszti István / Telex
Sallai Roland ünnepli gólját – Fotó: Huszti István / Telex

Egyre több gondot okoznak a litvánok a védelemben. Jankauskas is több védőn átfűzte magát, végül egy szögletet kiharcolt.

A beíveléseik nem voltak veszélyesek, a magyar védők rendre kifejelték azokat.

Az elsőhöz ezen a meccsen. Hirtelen veszélyeztetni voltak képesek a magyar védelmet. Egyből cserélt is Rossi. Lang Ádám és Ferenczi jött be Gazdag és Kerkez helyére.

A második félidőben kicsit felbátorodtak a litvánok, és végre lövéssel is próbálkoztak, de ez egyben azt is jelentette, hogy hátul nagy területek nyíltak a magyar válogatott előtt. Több ígéretes kontrát is vezettek Szoboszlaiék, de az utolsó passzok nem sikerültek, maradt az 1-0.

Lefutotta a védőjét, a beadása viszont nem sikerült. A lepattanót ő maga szerezte vissza, majd egy újabb beívelés jött tőle Ádám Martin felé. Syrvis azonban közbelépett, és kifejelte a labdát. Nem sokkal később pedig Klenheisler lőtte az égbe.

Egy az egyben akarta megpróbálni a 16-osnál, lett is egy kis tere, de végül kapu mellé csavart a középpályás.

A litvánok eléggé visszaálltak, nem nagyon találni rajtuk rést, a sokpasszos játékkal sem tudták megbontani őket Szoboszlaiék.

A védelembe Beneta érkezett Tutyškinas helyére.

Egy jól felépített támadás végén került helyzetbe a védők közé berobbanó Sallai. Folyamatosan nyomás alatt maradnak a litvánok.

Varga Barnabás és Callum Styles jött le, Klenheisler László és Ádám Martin állt be.

Újra beszorultak a litvánok, és a középpályás Nagy is elvállalt egy lövést, ami hát elég rosszul sikerült.

Ott folytatja a második félidőben a magyar csapat, ahol az elsőt befejezte: a gólszerző csúsztatása után Gazdag került ziccerbe alig egy perccel a kezdés után. Hiába cseréltek kettőt a szünetben a litvánok, ez a játékukon nem látszott meg, továbbra is teljesen veszélytelenek Dibusz Dénes kapujára, 19-0 volt a kapura lövések aránya az 55. perc táján. A magyar védelem jól zár, Willi Orbánék a visszalépő Stylesszal és Nagy Ádámmal magabiztosan hatástalanítják a litván megindulásokat, és játsszák meg hátulról a labdákat.

Közben a csoport másik meccsén Bulgária megszerezte a vezetést Szerbia ellen, amivel átmenetileg Magyarország a G csoport élére állt.

Szoboszlai Dominik a litvánok elleni Eb-meccsen – Fotó: Huszti István / Telex
Szoboszlai Dominik a litvánok elleni Eb-meccsen – Fotó: Huszti István / Telex

Vargát húzta vissza a mezénél Jankauskas. Az ezért járó szabadot Szoboszlai végezte el, beemelésével a bal kapufához futó Orbán kereste, de végül nem volt sikeres az akció.

Šešplaukis próbálta magát átverekedni a felezővonalnál a magyar védők között, de ebben az ütemet tévesztő Orbán megakadályozta. Miután a lábát találta el a litvánnak, megkapta a sárgát.

A litván védő elkaszálta Sallait, amikor az megpróbálta megkerülni.

Ha mindkét meccsen így maradna az állás, akkor Magyarország vezethetné a csoportot.

Még egy perc sem telt el, amikor egy felívelés után Varga csúsztatott Gazdag elé, aki a 16-oson belül már lőtt is ballal laposan. És persze Gertmonas megint a helyén volt.

Sirgedas helyett Syrvis állt be, míg Uzelát Vorobjovas váltja.

A Bulgária–Szerbia-mérkőzésen 0-0-val zárult az első félidő.

Rengeteg, összesen 18 magyar helyzetből született meg az egyetlen gól, de ennyi is éppen elég a meccs behúzásához.

Amint nyílt előtte egy kis hely, már lőtt is középről. Nem volt túl jól helyezett lövés, a litván kapus írhatott fel magának egy újabb hárított kapura tartó kísérletet.

Góllá érett a magyar fölény: a 32. percben a Paks támadója, Varga Barnabás szerezte meg a vezetést Magyarországnak. Előtte Willi Orbánnak, Szalai Attilának, Gazdag Dánielnek és a későbbi gólszerzőnek is voltak helyzetei. Megérdemelt tehát a magyar vezetés – a félidő hajrájára 17 lövési kísérletet hoztak Nagy Ádámék.

Szoboszlai most is elemében van, több veszélyes lövése is volt, egyik szabadrúgásából például kapufa lett, a mezőnyben pedig jól osztogat a csapattársaknak.

A litvánoknak mindössze egyetlen veszélyesebbnek tűnő megindulásuk volt, de azt is gyorsan hatástalanította a magyar védelem.

A szabadrúgás utáni kipattanóra Szalai érkezett egy fejessel, azon viszont már Gertmonas volt rajta.

Talán az eddigi legsimább litván labdafelhozatalt láthattuk, a kicsit kinyíló védelmet kihasználva Paulauskas a 16-osig vihette a labdát, Szalai viszont visszaért, és belelépett a lövésbe az utolsó pillanatban. Dibusznak így végül nem volt dolga.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!