Montenegró–Magyarország Eb-selejtező: küzdöttünk a három pontért, egy lett belőle

2023. június 17. – 19:53

Montenegró–Magyarország Eb-selejtező: küzdöttünk a három pontért, egy lett belőle
Krstović és Orbán küzd egymással és a labdáért – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bejött a jóslat, tényleg szívós ellenfélnek bizonyult Montenegró. A magyar futballválogatottnak a bolgárok elleni könnyed győzelem után idegenben kellett volna begyűjtenie a három pontot, hogy a szerbekkel lépést tartva legyen esélye egyenes ágon kijutni a 2024-es Európa-bajnokságra. Nézhetjük úgy, hogy két pontot vesztettünk, de a látottak alapján inkább örülnünk kell az egynek is. Kedden Litvánia jön, ellenük kötelező a győzelem.

1966 óta nem kezdett ilyen jól Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott, így jó hangulatban, magabiztosan érkezett Montenegró fővárosába, Podgoricába. Március 27-én a Puskás Arénában simán verték Bulgáriát a mieink, már az első félidőben kialakult a 3–0-s végeredmény Vécsei, Szoboszlai és Ádám góljaival. Montenegró szintén 3 ponttal várt bennünket, igaz, ők két meccsen hoztak össze ennyit: Szófiában verték a bolgárokat (0–1), de Szerbiától hazai pályán kétgólos vereséget szenvedtek.

Orbán Viktor miniszterelnök a podgoricai stadion lelátóján – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters
Orbán Viktor miniszterelnök a podgoricai stadion lelátóján – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters

A mérkőzés előtt

A montenegrói válogatott szövetségi kapitánya, Miodrag Radulović pénteken arról beszélt, hogy Szerbiát és Magyarországot tartja a csoport favoritjának. Azt mondta, hogy a magyarok elsősorban csapatként bizonyítottak az elmúlt időszakban, „de ez normális, ha egy edző öt éven át irányíthat egy válogatottat”, idézte őt az MTI.

Marco Rossi alázatra intette játékosait; bár a magyar csapat 33. a FIFA világranglistáján, a montenegrói pedig csak a 69., így is olyan futballistáik vannak, mint a Herthában futballozó Stevan Jovetić vagy az Atlético Madrid védője, Stefan Savić. „A montenegrói válogatott tapasztaltabb és fizikálisan nagyon erős játékosokból áll. Nem könnyű ellenük futballozni, de a lehető legjobban felkészültünk” – tette hozzá Rossi.

Marco Rossi egyetlen helyen változtatott a márciusi kezdőcsapaton: a sérült Vécsei Bálint helyett Callum Styles kapott lehetőséget.

I. félidő – majdnem öngólt fejelt a születésnapos Nagy Ádám

Nem indult jól számunkra a mérkőzés. Az első komolyabb akciót a hazaiak vezethették, miután Szalai Attila elpasszolta a labdát, de ebből még nem alakult ki igazán veszélyes helyzet. A 7. perc elején viszont minden magyar szurkolóban meghűlt a vér: a 28. születésnapját ünneplő Nagy Ádám egy montenegrói beadás után hajszál híján öngólt fejelt. Ki akarta juttatni a labdát az alapvonalon túlra, az azonban túl alacsonyan szállt, átjutott a meglepett Dibuszon, majd a felső kapufán csattant.

Dibusz nyújtózik – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters
Dibusz nyújtózik – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters

A 11. percben jött az első komoly magyar helyzet: az első percekben bizonytalankodó Szalai Attila fejjel csúsztatott kapura, de a labda elpörgött a jobb kapufa mellett. Az első negyedóra végére egy kicsit kijöttünk a szorításból, de a passzolgatásainkból nem tudtunk kialakítani az ellenfél kapujára veszélyes szituációt.

A félidő derekáig eléggé passzívvá vált a játék, többet birtokoltuk a labdát, és lényegesen többet passzoltunk. A montenegróiak visszahúzódtak a saját térfelükre, de a 27. percben Jovetić egy 18 méteres tekeréssel meghozta a hazai szurkolók hangját. Dibusznak nem kellett védenie, de megfogta volna a lövést, ha az kapura ment volna.

A 33. percben feljegyezhettünk egy Sallai-lövést, de Mijatović rajta volt, nem kellett közbeavatkoznia, elzúgott a kapu fölött. Egy perccel később Szoboszlai Dominik földre került egy ütés után, Vujačić kapott érte sárgát.

A 42. percben Jovetić lőhetett szabadrúgást jó 28 méterről, a labda megpattant a magyar sorfalon, de szerencsére Dibusz a helyén volt. Nem sokkal ezután Szoboszlai szögletet végezhetett el, a lepattanót Kerkez küldte kapura, de a betömörülő montenegrói védelmen nem talált rést a lövés. A 45+2. percben még lélegzet-visszafojtva nézhettünk egy kavarodást a kapunk előtt, de szerencsére Jovetić felszabadított, gól nélkül ért véget az első félidő.

II. félidő – a cserék sem hoztak lényeges változást

Egyik csapat sem cserélt a szünetben, és a tempóváltásra is hiába vártunk, az 50. percig csak egy sárga lap került a jegyzőkönyvbe Sallai Roland neve mellé. Néhány perccel később egy hazai kontra után Krstović lesről ugrott ki, de a spanyol játékvezető hosszú másodpercekig nem fújta le az akciót, amiből végül nem lett kapura lövés, ezt is megúsztuk.

Az 59. percben Rossi vérfrissítéssel igyekezett életet lehelni a magyar csapat játékába, kettőt is cserélt, Sallai Roland helyett Csoboth Kevin jött, Ádám Martint pedig Varga Barnabás váltotta. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a 63. perc elején megvolt az első kapura tartó lövésünk, de nem mentünk sokra vele.

A 75. percre teljesen behúzódott a montenegrói csapat, meddő passzolgatással teltek a percek, hiányzott a játékunkból a meglepőerő, úgy tűnt, tartunk a kontráktól. Jogosan. A 86. percben egy bal oldali beadás után hét méterről érkezett egy fejes, de Dibusz kapuja fölé szállt a labda.

Öt perc hosszabbítást rendelt el a játékvezető. A magyar válogatott igyekezett megnyomni a ráadást, de a végén még egy montenegrói szögletnél kellett szorítanunk, hogy legalább az egy pontot megtartsuk.

A G csoport másik összecsapásán a litvánok hazai pályán 1–1-es döntetlent értek el Bulgária ellen. A vendégek a 17. perctől emberelőnyben játszottak, de így sem tudták elhozni a három pontot Kaunasból.

Ezekkel az eredményekkel Szerbia járt jól, 6 ponttal egyedül vezetik a G-csoportot.

A magyar válogatott következő ellenfele Litvánia lesz kedden este 20:45-től a Puskás Arénában, várhatóan telt ház előtt léphetnek pályára a mieink.

Montenegró–Magyarország 0–0 (0–0)

Podgoricai Városi Stadion, 8000 néző, v.: Gil Manzano Jesus (spanyol)

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla, Nagy Á., Styles (Kalmár), Kerkez – Sallai (Csoboth 59.), Szoboszlai – Ádám (Varga B. 59.)
Montenegró: Mijatović – Vujačić, Savić, Tomašević – Vešović, Šćekić, Savićević, Janković, Vukčević – Krstović, Jovetić

A csoport állása: 1. Szerbia 2 meccs/6 pont, 2. Magyarország 2 meccs/4 pont, 3. Montenegró 3 meccs/4, 4. Litvánia 2 meccs/1, 5. Bulgária 3 meccs/1.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!