Szoboszlai extra játékával gázolt át Bulgárián a fociválogatott

2023. március 27. – 22:38

Szoboszlai extra játékával gázolt át Bulgárián a fociválogatott
Szoboszlai Dominik gólját ünnepli a magabiztosan játszó magyar csapat – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország első Európa-bajnoki selejtezőjén a Puskás Arénában simán verte Bulgáriát, az első félidő alatt kialakult a 3–0-s végeredmény. Legutóbb 1966-ban indult ilyen meggyőzően ebben a sorozatban a fociválogatott. Júniusban egy Montenegró elleni győzelem nagy lépést jelentene a direkt kijutás felé, ami Marco Rossi csapatának a célja.

„Együtt az újabb feledhetetlen európai kalandozásért”

– ezzel a transzparenssel köszöntötte a magyar szurkolótábor a válogatottat, utalva az előző két Eb maradandó élményeire. Az üzenet felett a 12-es szám jelent meg a kapu mögött, ezt a célzást nagyon magyarázni sem kell. Nemcsak a kapu mögötti lelátók teltek meg, hanem máshol is, a viharos szél ellenére is 65 ezren látogattak ki a Puskás Arénába.

Bulgária már pénteken bemutatkozott, hazai pályán váratlan vereséget (0–1) szenvedett Montenegrótól. A bolgárok ugyan sok helyzetet kialakítottak, ezek kimaradtak, az utolsó percben például az Atlético középhátvédje, Stefan Savić mentett a gólvonalon. A bolgár futball mély válságát éli: a 94-es vb-negyedik hely után még nevelt jó játékosokat, de legutóbb 2004-ben járt Európa-bajnokságon. A keret mostani legértékesebb játékosa Ilija Grujev, aki a Werder Bremen, vagyis egy német középcsapat középpályása. A magyar reményeket az is táplálta, hogy a két csapat legutóbbi meccsén 3–1-re a mieink győztek Szófiában (ez teremtette meg az utat a 2021-es Eb felé). Ha visszanézné a kollégák percről percre közvetítését, itt megteheti.

Aktívan kezdett a hazai csapat, bátor letámadással, és a nyolcadik percben már meg is szerezte az első gólját. Sallai húzódott ki szögletet rúgni, Szoboszlait játszotta meg, aki a megindulásával két bolgárt hagyott faképnél a kaputól 30 méterre, majd betört a tizenhatoson belülre, lövés helyett tolt még egyet a labdán, középre adott, Sallai hatméteres kísérlete és Orbán ismétlése is kijött a kapusról, Vécsei Bálintnak már csak az üres kapuba kellett pofoznia a labdát, és meg is tette. A Fradi játékosának ez volt a második találata a nemzeti csapatban.

A bolgárok próbálták birtokolni a labdát, de ez nem tartott sokáig, igaz, ha az Inter ificsapatában edződő Iliev jobban találja el a labdát, Dibusznak sokkal nehezebb dolga lett volna, így azonban könnyen hárított. A 26. percben jött a második magyar gól. Szoboszlai indult meg, a bolgároknak ezúttal sem nagyon ízlett, amikor felgyorsított, és felrúgták. 25 méterre állt a labda a kaputól, Szoboszlai nem tudta tökéletesen elrúgni a sorfal felett, egy védő fején irányt változtatott a labda, a kapus úszott a levegőben, de nem tudta kipiszkálni a bal felsőből. Szoboszlainak ez volt a harmadik szabadrúgásgólja címeres mezben, a szlovákok és a törökök után a bolgárok kapuját is bevette.

Szoboszlai szabadrúgása után a bal felsőben a labda – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Szoboszlai szabadrúgása után a bal felsőben a labda – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A 39. percben bent volt a harmadik. Dibusz Sallaihoz passzolt, ő Szoboszlait játszotta meg, a magyar tízes ismét felgyorsított, ahogy átlépett az ellenfél térfelére, már a tizenhatos közelében járt, amikor ziccerbe került, passzába egy védő beleért; mivel ez a visszapattanó labda Ádám Martint még nagyobb helyzetben találta meg, a Dél-Koreában játszó center lőhetett ballal, és tökéletesen tette le a labdát a jobb kapufa mellé. Ádám az észtek ellen is eredményes volt, ez a tény sokat elárul a formájáról.

Szoboszlai minden akcióból kivette a részét, abszolút vezérszerepet töltött be,

Bollával úgy kényszerítőzött, hogy a pálya teljes jobb oldalát bejátszották. Ebből is komoly helyzet lett, de Bolla csak beleszúrni tudott a labdába. Egy oldalsó szabadrúgást is ketten oldottak meg, az összjátékuk és a beívelés után nagy kavarodás alakult ki, de abból nem lett gól. Élvezték a játékot, mint egykor a nevelőklubjukban, a székesfehérvári Főnixben.

Ebben az első félidőben a magyar válogatottnak nem volt gyenge pontja, olyan átütő fölényt láthattunk, amit évekig csak remélni mertünk. Igaz, Bulgáriát a negyedik kalapból sorsolták, Magyarországot pedig az elsőből, az ilyen típusú meccsek nehézzé tudnak válni, de itt nyoma sem volt a görcsösségnek, nemcsak Szoboszlain vagy Orbánon, hanem Szalain, Sallain, Kerkezen is érezhető volt az önbizalom.

Spórolós második félidő is belefért

Sallai lövéseivel kezdődött a második félidő, az első középre tartott, azt a kapus szögletre ütötte, a második pedig fölé ment. Volt egy mintaszerű és gyors támadásunk, abban is főszerepet játszott a freiburgi szélső, de azt nem sikerült lövéssel befejezni.

A magyar kapuban didergő Dibusz Dénesnek a 64. percben volt először érdemi védenivalója, akkor egy szöglet után a védelem röviden mentett, Ruszev 17 méterről visszalőtte a labdát, a Fradi kapusa vetődve hárított.

A 72. percben egy labdaszerzés után Sallai passzából a meglóduló Nagy Ádám került helyzetbe, de az utolsó pillanatban blokkolták a kísérletét. A két játékost ezek után lecserélte Marco Rossi szövetségi kapitány. A bolgárok a második félidőben már többet mutattak, de annyit nem, hogy egy szépítő gólt összehozzanak. A 89. percben kevés hiányzott, hogy ne legyen meg a negyedik magyar találat, a csereként beállt Nego már elgurította a kapus mellett a labdát, de a visszafutó Antov kivágta a gólvonalról. Ha ez ki is maradt, szinte az egész stadion állva és ugrálva köszönte meg a mostani teljesítményt a csapatnak.

A csoport másik meccsén Podgoricában a 78. percig nem volt gól Montenegró és Szerbia összecsapásán. Aztán Vlahović duplája eldöntötte a pontok sorsát, a másodikat már a 96. percben szerezte. A magyar válogatott júniusban Podgoricában folytathatja jó szereplését.

Magyarország–Bulgária 3–0 (3–0)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Halil Umut Meler (török)
gólszerzők: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (39.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Nego, 87.), Nagy Á (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Szoboszlai – Ádám (Varga B., 59.)
Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Petrov, a szünetben) – Petkov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Iliev – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben)

A csoport állása: 1. Szerbia 2 meccs/6 pont, 2. Magyarország 1 meccs/3 pont, 3. Montenegró 2 meccs/3,  4. Litvánia 0, 5. Bulgária 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!