Magyar hegymászó indul a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára

2023. június 5. – 21:42

Magyar hegymászó indul a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára
A Nanga Parbat hegycsúcs a Himalájában – Fotó: Gohar Abbas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án, kedden Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész – írja az MTI.

Varga az M1 hétfői műsorában azt mondta, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül akarja megmászni a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot. Hozzátette, hogy ebben a magasságban még jól tud működni az emberi szervezet. Vargának van tapasztalata ilyen magasságokkal, több mint tíz magashegyi expedíción van túl.

A csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

A célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről, amelynek tagja – közölték hétfőn a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán.

Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 9-én 3-4 napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt, és körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!