Öt percen belül három csapat is bajnoknak hihette magát Belgiumban, végül a 94. percben történelmi siker született

2023. június 5. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi végjátékot hozott a belga élvonalbeli futballbajnokság négycsapatos rájátszásának utolsó fordulója: a 89. és a 94. perc között három csapat is bajnoknak hihette magát – írja a Kislány, nagy foci Facebook-oldal.

Az Eredmények.com-on visszapörgetve az eseményeket az alábbiakat látni: az utolsó fordulót 46-46 ponttal kezdte az Antwerpen és a Royal Union St. Gilloise (Union SG), 45 ponttal a Genk, míg a negyedik Club Brugge-nek 33 pontja volt. Az Antwerpen (hivatalos nevén Royal Antwerp FC) a Genkhez ment, míg az Union SG a Club Brugge-t fogadta.

A két meccs első félidejében egyetlen gól esett, a 45. percben a Genk megszerezte a vezetést az Antwerpen ellen, és mivel a másik meccs döntetlenre állt, úgy tűnt, 48 ponttal bajnok a 47 pontos Union és a 46 pontos Antwerpen előtt. A második félidőt egyből góllal kezdte az Union SG is, ekkor ők tűntek bajnoknak 49 ponttal a 48 pontos Genk előtt, amelynek tovább rontotta a helyzetét, hogy az Antwerpen az 58. percben kiegyenlített.

A 75. percben a Genk ismét vezetett, de ezzel még nem sokra ment volna, ha minden így marad. Csakhogy a brüsszeli Stade Joseph Marienben, amely az Union SG otthona, a 89. percben a Club Brugge kiegyenlített – és ezzel megkezdődött a belga foci legelképesztőbb hajrája.

Tehát a 89. percig az Union SG hihette magát bajnoknak. Ekkortól a Genknek állt a zászló, akik ráadásul – ha nyomon követték a másik meccset, márpedig a kispadon biztosan – meg is nyugodhattak a 90+3. percben, amikor a Brugge 2-1-re meg is fordította a brüsszeli meccset. Csakhogy a Genk öröme nem tartott sokáig: az Antwerpen ugyanis a 90+4. percben a védő Toby Alderweireld góljával kiegyenlített, így az 2-2 azt jelentette, hogy az Antwerpennek áll a zászló.

És ez végül így is maradt; az eredmény is, és az is, hogy az Antwerpen a bajnok. Bár az Union SG meccsén még a 100. percben is esett gól – ezt viszont ismét a hazaiak kapták, akik az 1-3-as szezonzáró vereséggel nemhogy bajnokok nem lettek, hanem a BL-szereplésről is lecsúsztak, a 3. helyezéssel csak az Európa-ligában indulhatnak (ami visszalépés a tavalyi ezüstérem után, igaz, 2021-ben még a másodosztályban voltak bajnokok, amihez képest továbbra is szárnyalás).

Az Antwerpen ezzel a győzelemnek beillő döntetlennel 66 év után lett ismét bajnok – összesen öt bajnoki címe van most már –, ráadásul története során először duplázni is tudott, miután április végén a belga kupát is megnyerte (a döntőben a Mechelent verték 2-0-ra).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!