Djoković: Koszovó Szerbia szíve, állítsák meg az erőszakot

2023. május 30. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković szerb teniszező elmondta a véleményét a szerb–koszovói helyzetről a francia nyílt teniszbajnokságon hétfőn, az első körös győzelmét követően üzenetet írt a kamera lencséjére: „Koszovó Szerbia szíve, állítsák meg az erőszakot”.

Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki több észak-koszovói településen, a tüntető koszovói szerbek összecsaptak a rendőrökkel és a KFOR békefenntartóival is. A tömegoszlatásra bevetett magyar KFOR-katonák közül több mint 20-an megsérültek, köztük heten súlyosan, de állapotuk stabil. A KFOR szerint olasz katonákkal együtt töréseket, valamint robbanó eszközök miatt égési sérüléseket szenvedtek. A zavargások pénteken kezdődtek, helyi szerbek nem akarták beengedni hivatalukba az új polgármestereket. Volt köztük olyan albán politikus, akit a szerbek bojkottja miatt 3,5 százalékos részvétel mellett választottak meg. A történtekről itt írtunk bővebben.

A szerbek a mai napig nem ismerik el Koszovó függetlenségét, saját autonóm tartományuknak tartják a többségében albánok lakta területet. Koszovó 2008-ban vált ki az országból, a szerbek mellett Oroszország, Kína és az Európai Unió öt országa – Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, Románia és Görögország – sem tartja független, önálló országnak. Magyarország elismeri a függetlenségét.

„Koszovó a bölcsőnk, a fellegvárunk, az országunk legfontosabb dolgainak központja... Sok oka van annak, hogy ezt a kamerára írtam” – mondta később Djoković az RFI rádiónak, amit a szerb sajtó szemlézett.

Az eseményt szervező Francia Teniszszövetség (FFT) azt mondta a Reutersnek, hogy „nincs hivatalos Grand Slam-szabály arra vonatkozóan, hogy a játékosok mit mondhatnak és mit nem. Az FFT nem nyilatkozik és nem foglal állást ebben az ügyben.”

Djoković korábban is szított politikai feszültséget tenisztornán: megvédte apját az Australian Openen januárban, amikor egy videó jelent meg róla, amelyen orosz zászlót tartó szurkolókkal pózol. A koronavírus-járvány idején is sokat cikkeztek róla az újságok oltásellenessége miatt, illetve azért is, mert koronavírusosan vett részt egy rendezvényen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!