Verstappen az esőben sem tud hibázni, fölényesen nyert Monacóban

2023. május 28. – 17:01

Verstappen az esőben sem tud hibázni, fölényesen nyert Monacóban
REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2021 után másodszor nyerhetett Monacóban Max Verstappen, miután a harmadik világbajnoki címére hajtó holland a szombati időmérőn megszerezte a pole pozíciót. Tavaly a címvédő csapattársa, Sergio Pérez nyert a legendás utcai pályán. Nem sok esély volt rá, hogy idén megismétlődjön a mexikói pilóta sikere, mivel Pérez az időmérőn összetörte az autóját, így csupán a 20. helyről indulhatott a vasárnapi versenyen. Verstappen dolgát a másodvirágzását élő Fernando Alonso (Aston Martin) nehezíthette meg, a kétszeres spanyol világbajnok a második rajthelyet szerezte meg.

Verstappen simán eljött a rajtnál, Alonso inkább a harmadik helyről rajtoló Esteban Oconra (Alpine) figyelt, nem is próbálta megtámadni a Red Bullt. Mögöttük sem nagyon történtek helycserék, mindenki megtartotta az időmérőn megszerzett pozícióját: Verstappen-Alonso-Ocon-Sainz-Hamiton volt az első öt sorrendje. A mezőny végéről induló Pérez már az első körben kemény keverékű gumikra váltott, hogy ne kelljen többször kiállnia.

Verstappen hamar ellépett Alonsótól, a 16. körben már több mint 6 másodperc volt köztük. A harmadik helyért viszont nagyot csatázott Esteban Ocon (Alpine) és Carlos Sainz (Ferrari). A Ferrari spanyol pilótája nagy igyekezetében elmérte az egyik sikánt, és az első szárnyával eltalálta Ocon hátsó kerekét. A Ferrariról letört egy darab, de Sainz tovább tudott menni, és úgy tűnt, hogy Ocon sem kapott defektet az eset után.

A Ferrari Ocon elszúrt kerékcseréjét sem tudta kihasználni, Sainz az Alpine mögé jött vissza a boxkiállások után, maradt a negyedik helyen. A folyamatos lekörözések miatt az élen álló Verstappen sok időt veszített Alonsóval szemben, de a Red Bull nem hívta ki a boxba, mert attól tartottak, hogy közben megérkezhetett az eső, és akkor újból ki kell állniuk. A csapatok az utolsó 20 körre várták az esőt, addig senki nem akart kereket cserélni.

Az 50. kör környékén több versenyző is azt jelentette a rádión, hogy megjelentek az első esőcseppek a pályán. Néhány körrel később a pálya egyes pontjain már szemmel láthatóan esett, máshol viszont teljesen száraz volt még az aszfalt. Az 55. körben Alonso kiállt a boxba, de nem átmeneti esőgumikat, hanem frissebb közepes gumikat tettek fel neki. Ocon, Russell, Gasly és Hamilton viszont úgy döntött, hogy nem kockáztat, és inkább vizes pályára való gumikkal megy tovább. Nem sokkal később Verstappen is így tett, és az egyre erősödő eső miatt Alonso is kénytelen volt még egyszer meglátogatni a boxucát. Az első három sorrendje nem változott a kerékcserék után, utánuk Hamilton-Russell-Leclerc-Gasly-Sainz-Cunoda-Piastri következett a pontszerzők között.

Az esős körülmények ellenére az utolsó körökben már nem változott az élmezőny sorrendje, Verstappen kényelmes előnnyel nyerte a Monacói Nagydíjat. Alonso lett a második, Ocon pedig a harmadik. Verstappen előnye ezzel 39 pontra nőtt a Monacóban nullázó Pérezzel szemben a világbajnokságban. A pontszerzők: Verstappen-Alonso-Ocon-Hamilton-Russell-Leclerc-Gasly-Sainz-Norris-Piastri.

A világbajnokság állása, pilóták:
1. Max Verstappen: 144 pont
2. Sergio Pérez: 105 pont
3. Fernando Alonso: 93 pont

A világbajnokság állása, csapatok:
1. Red Bull: 249 pont
2. Aston Martin: 120 pont
3. Mercedes: 119 pont

A világbajnokság egy hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!