Kitiltotta a transz nőket a brit kerékpáros szövetség a női versenyekről

2023. május 26. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kilenc hónapos vizsgálat végén a brit kerékpáros szövetség úgy döntött, hogy kitiltja a transznemű sportolókat a profi női versenyekről, így a továbbiakban azokon csak olyanok indulhatnak, akik születésüktől fogva a női nembe tartoznak. A szövetség indoklásában azt írta, több kutatás bizonyítja, hogy a tesztoszteronszint csökkentése ellenére azok a transz nők, akik a pubertáskor után váltottak nemet, jobb teljesítményre képesek, ezért úgy fair, ha a jövőben egy nyílt kategóriában, a férfiakkal versenyeznek – írja a BBC.

A brit szövetség még tavaly áprilisban függesztette fel a korábbi irányelveit, melyek lehetővé tették, hogy a transz nők is részt vehessenek a legmagasabb szintű versenyeken, amennyiben a tesztoszteronszintjük a verseny előtti tizenkét hónapban öt nanomol/liter alatt maradt. Ebből komoly botrány lett az országban, és vizsgálat is indult az ügyben, ám ahogy az most kiderült, a szövetség megalapozottnak tartja a korábbi döntését, így még idén év végéig bevezetik az új szabályozást.

A pénteken bejelentett döntésre még a hivatalos bejelentés előtt reagált is az ország legismertebb transznemű kerékpárosa, Emily Bridges, aki 2020-ban vállalta fel, hogy transzgender, és ekkor kezdte meg az ezzel járó hormonterápiát is. Bridges Instagramon közzétett közleményében azt írta, a döntést egy hanyatló szervezet hozta meg, amely megöli a kerékpárversenyzést, és amelyet legkevésbé sem érdekel, hogy sokszínűbbé tegye a sportot. Azt is hozzátette, hogy szerinte ez egy erőszakos cselekmény, és az első lépés afelé, hogy mindenhonnan kitiltsák őket.

A korábban a férfiak között is ígéretes bringásnak számító Bridges ezután az akkori szabályozás értelmében indulhatott volna profi versenyeken is, 2022-ben azonban a nemzetközi szövetség megakadályozta ezt, majd vizsgálatot is indított az ügyben. A szövetség később a női versenyzők egy csoportjának nyomására szigorított a szabályain, de a más szövetségeknél már létező teljes tiltás helyett ők csak 2,5 nanomol/literre csökkentették a megengedett tesztoszteronszintet, és ezt már két éven át kellett produkálni. Idén egyébként ismét középpontba került a téma, miután nemrég egy transz nő nyerte meg a Tour of the Gila nevű szakaszversenyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!