Giro: méteres hófalak között Fetter Erik csapattársa nyerte az első hegyi befutót

2023. május 12. – 18:19

Giro: méteres hófalak között Fetter Erik csapattársa nyerte az első hegyi befutót
A Giro d'Italia 7. szakasza a Gran Sasso hegységben – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Méteres hófalak között ért véget az idei Giro d'Italia első igazi hegyi befutója, amit Fetter Erik olasz csapattársa, Davide Bais nyert meg szökésből. A szabadkártyás Eolo-Kometa csapat ezzel teljesített is legfőbb célját az olasz körversenyen. Az összetett esélyesek között nem volt igazi harc, így a norvég Andreas Leknessund megőrizte a rózsaszín trikót.

Mire lehetett számítani a szakaszon?

Pénteken rendezték a Giro első hetének legnehezebb szakaszát: a Capuaból induló 218 kilométeres etap a Gran Sasso hegységben, kétezer méter feletti hegyi befutóval ért véget. A négyezer méternél is több szintkülönbséget tartogató szakasz felénél, Roccaraso városánál egy második kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a bringásoknak, majd egy hosszú lejtmenet után a nap döntő hegye következett. A szakasz utolsó 45 kilométere szinte végig emelkedett, a befutó előtti 7 kilométer átlagos meredeksége 8 százalék fölötti volt. A cél 2130 méter magasan, az Appenninek vonulatának legnagyobb fennsíkján, a lenyűgöző látványt nyújtó Campo Imperatorén volt.

A Giro d'Italia 7. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 7. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A fő kérdés az volt, hogy Andreas Leknessund (Team DSM) meg tudja-e őrizni a rózsaszín trikót, vagy pedig valaki átveszi tőle a vezetést az összetettben. Erre előztessen a világbajnok Remco Evenepoelnak (Soudal-Quick Step) volt a legnagyobb esélye, aki csupán 28 másodperccel volt tőle lemaradva. A kicsit nagyobb hátránnyal rendelkező Primož Rogličtól (Jumbo-Visma), valamint az Ineos-Greandiers két kapitányától, Geraint Thomastól és Tao Geoghegan Harttól is támadásokra lehetett számítani.

Ehhez képest mi történt?

A rajt után gyorsan kialakult a nap szökése, amiben négy versenyző volt benne: Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarché-Circus-Wanty), Karel Vacek (Team Corratec) és Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani). A esős idő és a kemény hegyi befutó miatt a mezőny a szakasz elején takarékosra fogta a tempót, ezt mi sem mutatta jobban, mint hogy a gyorsasági részhajrá után egy kis mókázás is belefért Mads Pedersen és Michael Hepburn részéről.

A szökevények és a főmezőny közötti különbség 10 perc fölé nőtt, és még akkor sem csökkent, amikor 120 kilométerre a céltól Mulubrhan leszakadt. A három elöl maradt szökevény 10 perc előnnyel kezdte el megmászni az utolsó hegyet, és 3 kilométerre a céltól még mindig több mint 6 perc előnyük volt.

A végén Vacek többször is leszakadt kicsit a két olasz bringásról, de aztán mindig visszazárkózott hozzájuk, majd el is tempózott tőlük, de annyi ereje már nem volt, hogy tartósan le is szakítsa őket. Petilli is próbálkozott egy-egy kisebb támadással, de ő sem járt sikerrel, így a befutónál hárman küzdöttek a szakaszgyőzelemért. Petilli túl korán nyitotta a hajrát, 150 méterre a céltól beálltak a lábai.

Ekkor a taktikusan versenyző Bais kontrázott, az élre állt, leszakította a két szökevénytársát, és megnyerte a szakaszt. Fetter Erik csapata, az Eolo-Kometa ezzel teljesítette is a legfőbb célkitűzésüket a Girón, és a következő két hétben talán még felszabadultabban versenyezhetnek. Bais mögött Vacek lett a második, Petilli pedig a harmadik.

Az összetett esélyesek csoportjában elmaradt a várt verseny. Az emelkedő nagy részén Leknessund csapat diktálta a tempót, ami a többieknek is megfelelt. Sem Roglič, sem az Ineos-Grenadiers, sem a Bora-Hansgrohe nem próbált meg másodperceket hozni Evenepoelon. A végén Evenepoel a negyedik helyért lesprintelte Rogličot, de ennél több izgalom nem volt. Így szombaton is Leknessundon lesz a rózsaszín trikó. Fetter Erik 30 perc hátránnyal a 147. helyen ért célba.

Mi lesz szombaton?

A Terni és Fossombrone közötti 208 kilométeres szakasszal folytatódik a verseny. Az összetett esélyesek valószínűleg a vasárnapi időfutamra fognak„pihenni”, a cél előtti rövid emelkedők miatt pedig nem valószínű a sprintbefutó, ezért jó eséllyel ez a szökevények etapja lehet.

Eredmények:

7. szakasz, Capua-Gran Sasso d'Italia (218 km)

  • 1. Davide Bais (olasz, Eolo-Kometa): 6:08:40 óra
  • 2. Karel Vacek (cseh, Team Corratec): + 9 másodperc hátrány
  • 3. Simone Petilli (olasz, Intermarché-Circus-Wanty): + 15 mp. h.
  • 4. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step): + 3:10 perc hátrány
  • 5. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): azonos idő
  • …147. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 30:05 p. h.

Összetett:

  • 1. Andreas Leknessund (norvég,Team DSM): 29:02:38 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) + 28 másodperc hátrány
  • 3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën): + 30 mp. h.
  • 4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 1 perc hátrány
  • 5. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 1:02 p. h.
  • …126. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 1:03:37 óra hátrány
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!