Hivatalosan is a kivételes és egyedülálló szinonímiája lett Pelé

2023. április 27. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is a „kivételes, páratlan és egyedülálló” szinonimájává vált Pelé neve Brazíliában – írja a BBC.

A portugál nyelvű Michaelis szótár – az egyik legnépszerűbb Brazíliában – új melléknévként vette fel online kiadásába a „pelé” kifejezést. A felvételre azután került sor, hogy a Pelé Alapítvány kampányt indított amellett, hogy a legendás futballista neve jelzővé váljon. Az ötletet 125 ezren támogatták aláírásukkal.

Szerdán a Michaelis szótárak mögött álló kiadó bejelentette, meghajolnak a népakarat előtt, és a „pelé” szó azonnal bekerül portugál nyelvű szótáruk digitális kiadásába, a következő kiadás megjelenése után pedig a nyomtatott változatba is. A

Az új bejegyzés egészen pontosan így szól: „pe.lé adj. Az a személy, aki a szokványostól eltér, vagy aki minősége, értéke vagy kiválósága révén semmivel és senkivel sem összehasonlítható, mint Pelé, Edson Arantes do Nascimento (1940-2022) beceneve, akit minden idők legnagyobb sportolójának tartanak; kivételes, összehasonlíthatatlan, egyedülálló.”

A Pelé Alapítvány, a futballista örökségének megőrzésére létrehozott jótékonysági szervezet szerint ez méltó tisztelgés a „király” előtt. „A kifejezés, amit már használnak arra, hogy olyasvalakire utaljanak, aki a legjobb abban, amit csinál, a szótár lapjain örök érvényűvé vált!” – tweetelte az alapítvány.

A brazil futball legendája, a háromszoros világbajnok Pelé (polgári nevén Edson Arantes do Nascimento) tavaly december 29-én, 82 éves korában halt meg. Széles körben a történelem valaha volt legjobb labdarúgójának tartják. Két évtizedes pályafutása során rekordszámú, 1281 gólt szerzett a Santosban, a New York Cosmosban és a brazil válogatottban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!