Balhé a műkorcsolyában: gyanús alakok miatt kihívták a rendőrséget egy edzésre

2023. április 26. – 20:18

Balhé a műkorcsolyában: gyanús alakok miatt kihívták a rendőrséget egy edzésre
Fotó: Vasas Jégcentrum / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel a Vasas Káposztásmegyeri Jégcsarnokában a Jégördög SE egyik edzője 7 óra körül kihívta a rendőrséget, miután idegen, félelmet keltő alakokat láttak a jégpálya körül. A helyszíni beszámolók szerint hárman vagy négyen lehettek, a gyerekek megrémültek, az egyikük sírva fakadt. Már hétfő délután is ott voltak oda nem illő elemek, ezt a Jégördög SE vezetőedzőjétől, Galambos Ritától tudtuk meg, aki már ekkor értesítette a szövetséget a látogatókról. Galambos hétfőn nem találkozott velük, de szerda reggel igen, amikor odaért az edzésére. Odament hozzájuk, és megkérdezte, hogy őt keresik-e. Később pedig az Újpesti Rendőrkapitányságon feljelentést tett az ügyben, megfélemlítés miatt. A férfiak közül csak az egyik volt szülő, aki a lányát nézte, a többiek nem.

A közvetlen előzmény: a Magyar Országos Korcsolyázók Szövetsége (MOKSZ) kedden délután fegyelmi tárgyalásra rendelte be Galambost. Azért szerették volna meghallgatni őt, mert a szövetség bejelentést kapott, ami szerint verbális összetűzés alakult ki közte és a szülők közt.

„Nagyon örülök, hogy szeretnének minden ügyet kivizsgálni, de azt nagyon furcsállom, hogy velem kezdik, és nem azokkal, akik Sebestyén Júlia miatt már hónapokkal korábban panaszt tettek”

– mondta Galambos, arra utalva, hogy márciusban több szülő gyermekbántalmazást sejtető levéllel fordult a szövetséghez Sebestyén Júlia Európa-bajnok pedagógiai módszerei miatt. „Ezekben az esetekben a gyerekek fizikai bántalmazásra, evészavarra, fenyegetésre, pánikbetegségre, megfélemlítésre panaszkodtak, pszichológus kellett, hogy foglalkozzon velük.

Saját szememmel láttam, hogy valakinek önmagát kellett pofoznia büntetésből. Valamennyi esetben közös szál, hogy ezek a versenyzők Sebestyénhez kötődnek. Ezeket a bejelentéseket valamiért félretették, elmaradtak a szembesítések”

– mondta feldúltan Galambos, aki a látogatástól sokkos állapotba került. Szerda reggel heves szóváltásba keveredett Sebestyénnel, mielőtt a rendőrségre ment volna, a kialakult helyzetért őt okolta. Azt is állította, Sebestyén az arcába nevetett, miután a nagydarab férfiakkal beszélgetett.

Az edzőnő meggyőződése, hogy a szövetséget a háttérből Sebestyén irányítja, a szakágvezetőre, egykori edzőjére, Gurgen Vardanjanra jelentős hatással van. Vardanjan egyébként szerda délelőtt úgy döntött, hogy a Vasas csarnokában a szövetség által biztosított jégfelületet határozatlan időre felfüggeszti. Arról egyelőre nem tájékoztatta az itt korcsolyázó egyesületeket, mi áll a döntése hátterében.

„Jómagam harminc éve vagyok a jégen, nagyon sokat tűrtem eddig. De az már túlmegy minden határon, hogy úgy akarnak kicsinálni, hogy verőlegények érkeznek meg az edzések előtt. Juli Európa-bajnok, nagy a tekintélye, de én testközelből látom, mi történt azokkal a gyerekekkel, akikkel foglalkozott”

– mondta a Telexnek Galambos. A szakvezetőt érezhetően megviselték a szerdai és az előző hetek történései, de nem fél senkitől, bár mint mondta, a lelke mélyén sejti, hogy nagy árat kell fizetnie, és be kell fejeznie az edzősködést, amit az élete értelmének tart. Úgy látja, ha a Sebestyén elleni szülői beadványok (ezekben szó van fizikai bántalmazásról is) nem érik el a kívánt hatást, akkor az érintettek sem hallgathatnak tovább, meg kell szólalniuk, még ha fájdalmas is, mert a gyerekeikről van szó.

„Az a sejtésem, hogy ezeknek az embereknek közük van Sebestyénhez, ha már beszélgetett velük. Ezt a rendőrségen is elmondtam, mert azt javasolták, hogy tegyek feljelentést, és én ezt meg is tettem. Lehet, hogy Jeanne d’Arc leszek, és ha fulladozom is, akkor sem hátrálok, mert csak az igazság érdekel. Az igazságnak pedig van egy olyan tulajdonsága, hogy az mindig kiderül.”

Természetesen Sebestyén Júliát is kerestük a szerdai incidens kapcsán. Elöljáróban azt mondta, hogy van egy másik feljelentés, nem csak Galambosé. Sebestyén februárban, amikor már a szülői beadványokról lehetett tudni, azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy „a munkámat minden esetben a MOKSZ, az Európai Sport Charta és Sport Etikai Kódex szellemének megfelelően végzem, és mind emberként, mind egykori sportolóként, mind edzőként ódzkodom mindenféle fizikai és verbális erőszaktól, megalázó vagy sértő gyakorlattól”.

Sebestyén a Telexnek így reagált emailben az esetre. „A sajnálatos és a műkorcsolya sportágnak rendkívül káros, hónapok óta tartó gyűlöletkampány újabb mélypontot ért el. Galambos Rita az elmúlt hetekben szisztematikus hadjáratot vezetett ellenem, a klubomhoz (SKSE) tartozó szülők és sportolók ellen, és ma reggelre már verbális és fizikai erőszakba torkollt. Sajnos eddig is rendszeresen provokálta, sértegette az egyesület versenyzőit, a szülőket és ennek eredménye, hogy a versenyzők már csak apák, férfi hozzátartozók kíséretében mernek edzésre jönni, mert félnek tőle. A szerda reggeli edzések alatt ismét szidalmazta a szülőket, majd nekem és a kollégámnak támadt, nyomdafestéket nem tűrő szavakat használva. Megrongált és korcsolyával több helyen átszakított egy mosdóajtót is. A helyszínre rendőrök érkeztek, így sikerült megakadályozni a további tettlegességet. Egyik edző kollégám garázdaság miatt feljelentést tett. A szörnyű eset mutatja, hogy véget kell vetni a sportágban tapasztalható vádaskodásnak, rágalmazásoknak, mert ilyen borzasztó következményekkel járnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!