Kósa: Nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket

2023. március 31. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, amiben beszélt a sportágat megosztó több kérdésről is, mint amilyen például a magyar színekben versenyző orosz műkorcsolyázók vagy a válogatottból kiszorulni látszó magyar versenyzők ügye, szóba került az is, hogy több szülő gyermekbántalmazást sejtető levéllel fordult a szövetséghez Sebestyén Júlia Európa-bajnok pedagógiai módszerei miatt, és az is, hogy ha a gyorskorcsolyázó Liu testvérek meggondolnák magukat, akkor a magyar szövetség visszafogadná őket.

Kósa Lajos a Sebestyén Júliát ért észrevételekről azt mondta, hogy januárban érkezett egy megkeresés a szövetséghez az egyik nagykorú versenyző édesanyjától, ezt követte négy másik levél. Arra a kérdésre, hogy nem kellett volna-e haladéktalanul kivizsgálni az aggályokat, Kósa azt mondta, hogy az első levél beérkezése után tárgyalt róla az elnökség.

„Azt kértük a szülőtől, legyen szíves alátámasztani, amit állít, hogy el tudjunk indulni. Ugyanis azokkal a teljesen verifikálatlan állításokkal, amelyeket megfogalmazott, nem tudunk mit kezdeni, jogi értelemben végképp nem. És természetesen leültünk Julival is beszélni. Hozzáteszem, a gyermekvédelemben nagyon szigorúak vagyunk. Előfordultak korábban is alátámasztott panaszok, azonnal léptünk minden esetben. Ezúttal 2019-es történetek kerültek elő” – mondta a MOKSZ elnöke.

A fideszes politikus arra felvetésre, hogy Szilágyi Liliána esetében is évekkel korábban láttak napvilágot a történtek, az úszószövetség mégis azonnal vizsgálatot indított, azt mondta, hogy kérték a szülőt, hogy forduljon a fegyelmi bizottsághoz.

„Végül felhívott bennünket azzal, hogy meggondolta magát, merthogy sok emberrel beszélgetett, Juliról vannak kifejezetten kedvező vélemények is, ezért mégsem írná meg ezt a levelet. Ezen a nyomon nem könnyű elindulni” – mondta. Szerinte Szilágyi Liliána esete annyiban más, hogy ott maga Liliána fordult a szövetséghez. Arra pedig, hogy lassú a folyamat, Kósa Lajos azt mondta, hogy „nagyon észnél kell lenni az ilyen esetekben”.

„Júlia azt mondja, hogy semmi sem igaz az egészből. Kitenni egy embert annak, hogy alaptalanul meghurcolják – ezzel óvatosan kell bánni, különösen, ha azt észleljük, hogy persze, eltelt három hónap a panasz óta, de az eset 2019-ben volt. Ez a három hónap ahhoz képest nem mondható hosszúnak. A gyermekabúzus vagy az indokolatlan edzői módszerek használata, az tilos. Fellépünk ellene, mindig is felléptünk, ezután is fel fogunk lépni. Tehát nem lerázzuk magunkról a problémát, hanem felhívjuk a dolog nehézségére a figyelmet, illetve arra, hogy alaposan kell ezt körüljárni” – magyarázta Kósa Lajos.

Az interjúban szóba kerültek a Kínába igazoló Liu testvérek is, róluk Kósa azt mondta, nem vitatja senki a tehetségüket, de ő úgy látja, Kínában teljesen más a helyzetük, mint Magyarországon volt.

Oké, hogy Magyarországnak szereztek olimpiai aranyakat, de ott van mögöttük kétezer éhes kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki, ha kell, ott hal meg a jégen. Tehát nem könnyű a helyzetük, egészen más, mint itthon volt. (..) Összességében nem kérdés: nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!