A Hertha élére visszatért Dárdai már megtalálta a csapat erősségét, de azt a két dolgot is, amiben javulniuk kell

2023. április 20. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Dárdai Pál szerint elég vezéregyéniség van a Hertha BSC labdarúgócsapatában ahhoz, hogy kiharcolják a bennmaradást a német labdarúgó-bajnokság élvonalában. A vasárnap kinevezett magyar szakember erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt a berlini Olimpiai Stadionban.

– Nem egy vagy két, hanem hat-hét vezéregyéniség van – mondta a 47 éves edző, akinek most harmadszor kellene megmentenie a momentán 18. helyen álló, vagyis sereghajtó fővárosi csapatot. „Ez az erősségünk. Ha a játékosok ezt érzik, akkor meg tudjuk csinálni” – fogalmazott Dárdai, aki többekkel már beszélt négyszemközt, és a „vezérekkel” közösen is akar egyeztetni.

Szombat délután a Hertha 22 pontjánál tízzel többet szerző, és így 12. helyezett Werder Brement fogadják telt ház előtt, amit közel 75 ezer nézőt jelent. Az előjelek nem túl reménykeltőek: a Hertha legutóbb tíz éve, 2013-ban győzött Berlinben a brémaiak ellen (3-2) bajnoki meccsen, és az azóta lejátszott 16 meccsükből csak egyet nyert meg (2020 szeptemberében Brémában 4-1-re). Érdekes, hogy a fogadóirodák – talán az edzőváltás miatt is – a berlinieket tartják esélyesebbnek: az Unibet 2,2-szeres, a Bet365 2,25-szörös pénzt adna a Hertha győzelméért, és mindkettőnél 3,1-szeres a Werder-győzelem szorzója.

Dárdainak egyébként még sosem sikerült legyőznie a Werdert edzőként, de van a brémai csapathoz egy fura kötődése: 2015-ben és 2021-ben is egy-egy Werder elleni vereség után (0-2 Brémában és 1-4 otthon) került a berlini csapat kispadjára. Az edzői mérlege egyébként öt döntetlen és három vereség a Werder ellen.

Az első napok tapasztalatairól Dárdai Pál azt mondta, hogy a játékosoknak a párharcokban és fejelésben kell javulniuk és abban is, hogy ne hagyjanak akkora területet az ellenfélnek, mint eddig. Hogy milyen rendszerben küldi majd pályára a csapatot, arról nem beszélt, csak annyit mondott: „Mindegy, mit csinálunk, a lényeg, hogy együtt csináljuk. Nem védekezhet három játékos előre, három pedig hátra, mert akkor túl nagy lesz a távolság közöttük”.

A korábbi magyar szövetségi kapitányra – aki játékosként 286 bajnoki mérkőzéssel klubrekorder a Herthánál – a csapat megmentőjeként tekintenek a szurkolók, írja az MTI. A felnőtt csapatot 2015 februárja és 2019 nyara, majd 2021 januárja és novembere között irányította, kétszer is megmentve a kieséstől. A berlini csapat edzőjeként 203 meccse van, ebből 75-öt nyertek meg, 50 döntetlen mellett 78-at elveszítettek. Kétszer, a 2015-16-os és a 2016-17-es szezonban is európai kupaszereplést érő helyen végeztek (előbb 7., majd 6. pozícióban), az előbbi szezonban a Német Kupában elődöntősök voltak.

Most ennél látszólag sokkal gyengébb eredménnyel, talán már egy 16., osztályozót jelentő helyezéssel is elégedettek lehetnek – de egy 15. hellyel már biztosan. A Bundesliga-szezonból még hat forduló van hátra, a Hertha BSC lemaradása két pont az osztályozós helytől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!