2,2 millió dollárért kelt el Michael Jordan cipője

2023. április 12. – 05:32

Másolás

Vágólapra másolva

Még soha nem fizettek ki annyi pénzt egy kosárlabdázó cipőjéért, mint Michael Jordan „Bred” Air Jordan 13 fantázianevű csukájáért.

A legendás amerikai kosárlabdázó sportcipője 2,2 millió dollárért, azaz nagyjából 758,5 millió forintért kelt el a Sotheby's árverésén.

A Chicago Bulls olimpiai bajnok játékosa ezt a cipőt viselte az 1998-as NBA-döntő második találkozóján. A meccsen 37 pontot szerzett, és csapata 93-88-ra győzött a Utah Jazz ellen.

Fotó: Timothy A. Clary / AFP
Fotó: Timothy A. Clary / AFP

„A mai rekord továbbra is bizonyítja, hogy a Michael Jordan sportemléktárgyai iránti kereslet továbbra is felülmúl minden várakozást” – mondta Brahm Wachter, a Sotheby's vezetője a BBC cikke szerint.

Az aukciósház szerint Jordan a meccs után az öltözőben egy labdaszedő fiúnak adta a cipőt, hálából azért, hogy megtalálta az elveszett kabátját. A „Bred” Air Jordan az egyetlen teljes pár, hitelesített tornacipő, amit Jordan egy NBA-döntőn viselt – közölte a Sotheby's.

Az eddigi rekordot egy 2021-ben elárverezett Nike Air Ships tartotta, amiért 1,47 millió dollárt fizettek. Michael Jordan 1998-as NBA-döntőn viselt mezét pedig 10,1 millió dollárért adták el 2020-ban.

Jordan a Chicago Bullssal megnyerte az 1998-as bajnokságot, a kosárlegenda utolsó szezonját a „Last Dance” című dokumentumfilm-sorozat is bemutatta. Ez volt Jordan hatodik és egyben utolsó NBA-bajnoki címe, ötödszörre választották meg az NBA legértékesebb játékosának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!