A lengyelek bírósághoz fordulnak, amiért visszaengedik az orosz vívókat

2023. április 7. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

A poznani női tőrvilágkupa lemondása után a Lengyel Vívó Szövetség (PZS) főtitkára jelezte, hogy fellebbezést szeretnének benyújtani az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyekre történő visszaengedése ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

Jacek Slupski elmondta: a két hét múlva esedékes, hagyományos vk-viadalt szerették volna megtartani. Csak úgy engedélyezték volna az orosz és fehérorosz sportolók indulását, ha aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben elítélik Oroszország Ukrajna elleni háborúját és Vlagyimir Putyin rendszerét, valamint igazolják, hogy nem hivatásos katonák és nem dolgoznak semmilyen fegyveres szervezetnél a két országban.

A főtitkár jelezte, hogy a nemzetközi sportági szövetség (FIE) ezt a tervet elutasította, ezek után döntöttek úgy, hogy nem vállalják a házigazda szerepét. Slupski kijelentette: a PZS azt tervezi, hogy a CAS-nál támadja meg a FIE kongresszusának március 10-i határozatát, amivel a nemzetközi szövetség engedélyezte az orosz és fehérorosz vívóknak, hogy semleges színekben visszatérhessenek.

Ezt a tervüket számos európai ország üdvözölte és nem elképzelhetetlen, hogy többekkel közösen nyújtanak majd be fellebbezést a Sportdöntőbíróságnál.

„Több nyugati országból rengeteg gratulációt kaptunk a bátor kiállásunkért, és ezek az országok jelezték, hogy mellettünk állnak, a skandináv országok is. Jelenleg várjuk a németek és franciák hivatalos visszajelzését, talán még Spanyolország és Portugália is csatlakozik. Nem kizárható egy közös per indítása a CAS-nál és egy fellebbezés a FIE kongresszusának határozata ellen.”

A PZS szerdán jelentette be a poznani verseny törlését, míg március közepén a német sportági szövetség mondta le a tauberbischofsheimi májusi női tőr világkupaversenyt. Mindkét viadal része a sportág hétfőn indult egyéves olimpiai kvalifikációs sorozatának, a női tőrözőknek ez lett volna az első két versenyük.

A FIE oroszokat és fehéroroszokat érintő márciusi határozata óriási hullámokat vetett a sportágon belül. A német és lengyel szövetség mellett több más ország is visszalépett – kisebb – nemzetközi versenyek rendezésétől. Másfél hete 318 európai, amerikai és japán versenyző közös nyilatkozatában katasztrofális hibának nevezte, hogy a FIE fontolóra vette az ukrajnai háború miatt kizárt sportolók újbóli integrálását a nemzetközi sportéletbe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a német Thomas Bach vívó volt, 1976-ban olimpiai bajnok, és többször jelezte, nem szeretne csonka olimpiát. Korábbi sportágára nyilván nagyobb a befolyása, épp ezért érdekes, hogy már a németek is lemondtak egy rangos versenyt. A NOB három szigorú feltételt szabott az orosz sportolók visszaintegrálásakor. (MTI, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!