UEFA-elnök a barcelonai korrupcióról: A helyzet rendkívül súlyos

2023. április 4. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Megszólal Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke a barcelonai bírói lefizetésekkel kapcsolatban. Čeferin az MTI szerint különböző vizsgálatok miatt még nem nyilatkozhat részletesen, de annyit elmondott, hogy

„amennyire én értesültem, a helyzet rendkívül súlyos. Olyan súlyos, hogy véleményem szerint az egyik legkomolyabb a futballban, amióta részt veszek benne.”

Az UEFA márciusban indított vizsgálatot, mert felmerült, hogy a Barcelona 2001 és 2018 között 2,76 milliárd forintnyi eurót utalt egy olyan cég számlájára, amelynek az a José María Enriquez Negreira volt a tulajdonosa, aki egyben a játékvezetői bizottság alelnöke is volt akkoriban. Ez alapján merül fel a gyanú, hogy a Barcelona közel két évtized lefizette a spanyol bírókat vagy a játékvezetői vezérkar egy részét.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem lehet versenyjogi következménye, ha beigazolódnak a vágyak, hiszen elévült a bűncselekmény, azonban a polgári ügyészség eljárása már folyamatban van Spanyolországban. Čeferin hozzátette, hogy ugyan elévült a bűncselekmény a spanyol bajnokságot tekintve, az UEFA-nál ilyen viszont nincs, vagyis onnan még komoly retorziókra számíthatnak a katalánok, ha igazak a vádak.

A Barcelona tagadja a vádakat, és azzal védekeznek, hogy csak egy külső tanácsadónak fizettek játékvezetéssel kapcsolatos szakmai jelentésekért, ami szerintük teljesen bevett gyakorlat a profi kluboknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!