Korlátozza a transz nők versenyzését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség

2023. március 23. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szabálymódosításokat jelentett be a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA). A legfontosabb változás, hogy a transz nők közül nem indulhatnak többé nemzetközi atlétikaversenyen azok, akik a serdülőkorukon még fiúként estek át – írja a CNN.

„Mindig nehéz a döntés, amikor a különböző csoportok közötti ellentétes igények és jogok merülnek fel, de továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy a női sportolókkal szembeni méltányosságot minden más megfontolás elé kell helyeznünk. Ebben a fizikai teljesítménnyel és a férfiak előnyével kapcsolatos tudományos eredmények fognak minket vezérelni, amelyek az elkövetkező években elkerülhetetlenül fejlődni fognak. Ahogy egyre több bizonyíték áll majd rendelkezésre, felül fogjuk vizsgálni az álláspontunkat, de úgy gondoljuk, hogy a női kategória integritása az atlétikában elsődleges fontosságú” – mondta Sebastian Coe, a WA elnöke. Coe azt ígérte, hogy a szövetség felállít egy munkacsoportot, amely a következő 12 hónap során tovább vizsgálja a kérdést.

A CNN megjegyzi, hogy a tudomány jelenlegi állása nem feltétlenül támasztja alá a WA döntését. Ehhez egy 2017-es metaanalízist idéznek, amely áttekintette a témában addig született kutatásokat, és az alábbi megállapításra jutott: „Jelenleg nincs olyan közvetlen vagy következetes kutatás, amely arra utalna, hogy a transznemű női (vagy férfi) személyek sportolói előnyben lennének az átmenet bármely szakaszában (pl. nemi hormonok, nemet megerősítő műtét), ezért a transznemű személyekre korlátozásokat bevezető versenysport-politikákat át kell gondolni és esetlegesen felül kell vizsgálni.”

Változnak a „nemi fejlődési különbségekkel rendelkező” (angol rövidítéssel DSD) sportolókra vonatkozó szabályok is. Nekik az új szabályok értelmében legalább 24 hónapon keresztül 2,5 nmol/l határérték alatt kell tartaniuk a tesztoszteronszintjüket ahhoz, hogy a női kategóriában nemzetközi versenyen indulhassanak bármilyen versenyszámban, nem csak a korábbi szabályok szerint korlátozott versenyszámokban (400 m-től egy mérföldig). Az eddigi határérték 5 nmol/l volt. Ez a szabály vonatkozik ezentúl többek között az interszexuális dél-afrikai Caster Semenyára is.

A változások március 31-én lépnek érvénybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!