Már gépek nélkül lélegzik az amputált lábú és kézfejű olimpiai bajnok orosz korcsolyázó

2023. március 21. – 13:29

Már gépek nélkül lélegzik az amputált lábú és kézfejű olimpiai bajnok orosz korcsolyázó
Tatjana Navka és Roman Kosztomarov a 2006-os olimpián győztes jégtáncos pár – Fotó: Yuri Kadobnov/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hét jelenthette a fordulópontot az olimpiai bajnok orosz műkorcsolyázó, Roman Kosztomarov állapotában – írta a Sportmk.ru. A portál hírösszefoglalója szerint az orvosok napok óta tartó pozitív tendenciát látnak; akik látogathatják, azok elmondták, hogy gépek nélkül lélegzik, de teljes mentesítésről még nincs szó.

A 2006-os torinói olimpia jelenleg 46 éves jégtáncbajnoka január elején még fellépett egy jégrevüben (az Oz, a nagy varázslót adták elő), majd tizedikén fáradékonysággal és mellkasi fájdalmakkal került kórházba. Azt nem erősítették meg, hogy már utolsó fellépését is betegen vállalta-e. Mivel nehezen lélegzett, oxigént kapott, aztán az intenzív osztályra került. Később vérmérgezést állapítottak meg a szervezetében, emellett bal oldali tüdőgyulladást is diagnosztizáltak, mesterséges kómába került.

Február elején már arról érkeztek a hírek, hogy a keringése nem működik jól, ezért az elhalt szövetek miatt amputálni kellett az egyik lábfejét, majd két nap elteltével a másikat is. Az üszkösödés nem állt meg, váratlanul további komplikációk léptek fel, jobb kezének ujjait és a kézfeje egy részét is el kellett távolítani február közepén. Bal kezén nem károsodtak a szövetek, így az megmenekült. Közben olyan pletykák is felröppentek, hogy agyvérzést kapott, ezt később határozottan cáfolták.

Március közepén jött el a fordulat, és korábbi versenyzőtársa, Ilja Averbuh azt nyilatkozta a TASZSZ hírügynökségnek:

Roman teljesen tudatánál van, mindent megért, készen áll a harcra, készen áll a továbblépésre. Folyamatosan imádkozunk, még hatalmas út áll előttünk, de már látszik a fény az alagút végén.”

A hírek szerint Kosztomarov felismerte a szeretteit, pszichológus is foglalkozik vele, kezelése fontos szakaszához érkezett.

Egy moszkvai lap megszólaltatta Andrej Oszipov főorvost, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Kosztomarov felépülése nem megy egyik napról a másikra, hanem évekig is eltarthat, mert még mindig intenzív ellátásra szorul, és sok létfontosságú szerve sérült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!