F1: Pérez pole-ból nyert, kettős Red Bull-siker a Szaúdi Nagydíjon is

2023. március 19. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói Sergio Pérez (Red-Bull) az első helyről indulval megnyerte a Forma-1-es világbajnokság idei második versenyét, a Szaúdi Nagydíjat. Az 50 körös versenyben Pérez a csapattársa, a csak 15. helyről induló Max Verstappen előtt győzött. Az előző bahreini nagydíjon is ők ketten végeztek az első két pozícióban, csak fordított sorrendben.

Péreznek ez volt pályafutása 5. nagydíjgyőzelme. A Forma-1 mezőnye most harmadszor versenyzett Szaúd-Arábiában, a Red Bull a tavalyi Verstappen-diadal után másodszor nyert; az első futamon, 2021-ben a mercedeses Lewis Hamilton előtt intették le a kockás zászlót.

Sergio Pérez a célban. Fotó: Reuters / Hamad I Mohammed
Sergio Pérez a célban. Fotó: Reuters / Hamad I Mohammed

A futam után úgy tűnt, hogy a szaúdi verseny 3. helyén az Aston Martin pilótája, a már 41 éves, 2006-ban világbajnok Fernando Alonso ért célba. Azonban végül a 4. helyre rangsorolták – nem akármilyen hibasorozat után.

Alonso ugyanis egy buta, még rajt előtti hibája miatt – rosszul állt fel a rajthelyre – 5 másodperces büntetést kapott. A boxutcában azonban az egyik szerelő túl hamar ért az autójához, ezért a büntetést megduplázták, és a 10 másodperc már több volt, mint a spanyol versenyben szerzett előnye. Így az először hivatalos eredmény szerint a Mercedes-pilóta George Russell végzett a 3. helyen, bár a pezsgőzésen még Alonso vehetett részt.

Az Aston Martin óvást nyújtott be, és hét olyan esetet is be tudott mutatni beadványában, amiknél a hasonló hibát elkövető csapatok pilótáit nem büntették meg, ez a zsűri precedensként értékelte, és meghagyta vagy inkább visszaadta Alonso harmadik helyét.

A rutinos spanyol pilóta az előző, bahreini nagydíjon a hivatalos eredmény szerint is dobogós helyen zárt a két Red Bull-pilóta mögött, így a világbajnoki pontverseny 3. helyén áll két futam után.

A két évvel ezelőtti győztes, Hamilton ezúttal 5. helyen ért célba, a két Mercedes-pilóta mögött az ezúttal is gyenge versenyt futó két Ferrari ért célba Carlos Sainz, Charles Leclerc sorrendben (őket legfeljebb az vigasztalhatja, hogy most mindkét autójuk célba ért). Szintén pontot szerzett mindkét Alpinre Renault, Esteban Ocon a 8., Pierre Gasly a 9. helyen ért célba, míg az utolsó pontszerző helyen, a 10.-en a Haas pilótája, Kevin Magnussen végzett.

A vb-pontversenyek állása 2 futam után (még 21 van hátra):
Versenyzők:
1. Verstappen 44 pont
2. Pérez 43
3. Alonso 27
4. Russell 21
5. Hamilton 20
6. Sainz 20
7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 8
8. Leclerc 6
9. Gasly 4
10. Ocon 4
11. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 4
12. Magnussen 1
13. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1

Csapatok:
1. Red Bull 87 pont
2. Mercedes 41
3. Aston Martin 35
4. Ferrari 26
5. Alpine 8
6. Alfa Romeo 4
7. Haas 1
8. Williams 1

A következő verseny két hét múlva az Ausztrál Nagydíj lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!